Osmanlı mutfağına özgü, çamsakızlı su muhallebisi...

Helatiye,

Osmanlı mutfağına özgü, çamsakızlı su muhallebisi. Çamsakızlı su muhallebisi.
Helatiye, Gül şerbetinde sakızlı su muhallebisi, badem, antep fıstığı, mevsim meyveleri ile yapılıyor. Osmanlı saray mutfağında tatlılar denildiğinde helatiye sevilen lezzetler arasındadır.

Özellikle yaz aylarında ferahlatıcı gül şerbeti, sakızlı muhallebisi kuru meyveleri (yaş meyveler de olabilir), iç badem ve antep fıstığının tadının karışımını mayhoş nar tadı ile dengelediğizde nefis bir lezzet oluyor.

Helatiye:
Malzemeler;
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
3 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı mısır nişastası
1 ad orta büyüklükte damla sakızı
Kuru meyveler (incir, kayısı), badem, nar, antep fıstığı. Yaş meyveler de katılabilir.
Gün kurusu kuru kayısı ve kuru iİnciri ayrı kaplarda haşlayarak yumuşatın ve küpler halinde doğrayın. 1 adet narı ayıklayın ve bir tabağa koyun. İç bademleri kabuklarından ayıklayın.

Yapılışı;
Bir tencereye sütü, suyu, şekeri, nişastayı koyup karıştırın. 
Orta ateşte karıştırarak pişirmeye başlayın. Damla sakızını ekleyerek koyu kıvama gelene kadar pişirin. Strech serdiğiniz bir tepsiye 1 parmak kalınlığında olacak şekilde boşaltın ve buzdolabında soğutun.

Şerbeti için, küçük bir tencereye 1,5 su bardağı toz şekeri ve 2 su bardağı suyu koyarak orta ateşte kaynatmaya başlayın. Limonu (1 dilim)  ekleyin.  Ateşten indirmeye yakın 2 dolu yemek kaşığı gül suyunu ilave edin. Kaseye alarak soğutun.

Bir dondurma kasesine soğuyan muhallebiyi küpler halinde keserek yerleştirin. Üzerini örtecek kadar soğuk gül sulu şerbeti ekleyin. Yemek sonunda ferahlatıcı mideyi rahatlatıcı bir tatlı olarak sunun.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ