Girit mutfağına ait savaş yıllarından kalma bir yemek ...

Papaz Yahnisi, 
Savaş yıllarından kalma bir başka lezzet ise papaz yahnisi. Yağmurun altında savaşan askerler yiyecek bulamayınca yağmurun ortaya çıkardığı salyangozları yiyorlar. Tıpkı Fransız mutfağında olduğu gibi maydanoz ve tereyağı ile pişirilen salyangoz yemeğinin ünü günümüze kadar ulaşıyor. Girit halkı ve Girit’i ziyaret eden turistlerin en beğendiği yemek lerden biri olan papaz yahnisi adada bolca bulunan salyangozlardan yapılır. Mutlaka deneyiniz.

Malzemeler:
1 kg salyangoz (Hohlios)
1 büyük soğan
8 diş sarımsak
Yarım kilo kızartılmış kiraz domates
Yarım su bardağı zeytinyağı
3 defne yaprağı
1 dal kuşdili
1/3 sek şarap
1 bardak su
Tuz, karabiber

Yapılışı:
Önce, salyangozlar tuzlu suda kaynatılarak haşlanır. Haşlama suyu dökülür. Bu işlem salyangozların kirlerinden arınması için yapılır. Eğer yeterli gelmiyorsa su tertemiz bir görüntüye ulaşana kadar bu işlemi tekrar yapınız.  Tencereye zeytinyağı, doğranmış soğan, sarımsak, defne yaprağı, kuş dili atılarak 5-10 dakika orta ateşte sotelenir. Salyangozlar, kızarmış domatesler, şarap ve su eklenerek kaynatılır. Kaynamaya başlayınca, tuz ve karabiber eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak 30-40 dakika pişirilir. Kızarmış ekmek ve rakı ile servis edilir.

Tavşan Yahnisi,
II. Dünya Savaşı boyunca istila altında olan Girit Adası’nda yemek bulmak kolay olmuyor. Bu dönemde Yunan askerleri adada bolca olan tavşanları yemeye başlıyorlar. Tavşan yahnisi geleneği böyle başlıyor. Günümüzde hala Girit mutfağında yenilen tavşan yahnisi genellikle patates ile servis ediliyor. Tavşan eti portakal kabuğu ve defne ile marine edilir ve ağır ateşte ortalama iki saat pişiriliyor. Girit geleneksel yemeklerinden olan tavşan yahnisini yemelisiniz.

Girit yemeklerinden bazıları;
Koloçitha, 
Kurkucelya, Magiriça, İç bakla salatası, Bakla yahnisi, Börülce yahnisi, Turp otu salatası, Stifno salatası, Radika salatası, Çibez salatası, Sirkeli kuru böğrülce piyası, Popules salatası, Sarmaşık otu salatası, Patatesli omlet, Kabak omleti, Sarmaşık otundan omlet, Enginar dolması, Arap saçı, Enginarlı pilav, Üzümlü pilav, Kıymalı ebegümeci, Supa, Şevketi bostan, Zeytinyağlı enginar, Papaz yahnisi, Hohlüs (salyangoz) yahnisi, Fava, Elmasiye, Katmer, Kalçuna, Ispanaklı veya arap saçlı boğaca, Çullama, Mangiri, Yoğurtlu şilo çorbası, Lakumya, Portakallı simit, Turunç reçeli, Ağaç kavunu reçeli, Bergamut reçeli, Yeşil incir reçeli.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ