Adıyaman'a özgü, ince bulgur ve asma yaprağı ile yapılan dolma ...

Tevenk,
Tevenk sarması.
Adıyaman' a özgü, ince bulgur ve asma yaprağı ile yapılan dolma.
Tevenk sarmasını diğer sarmalardan ayıran en önemli özellik üzerine yoğurt ve eritilmiş tereyağı ile birlikte kavrulmuş soğan ve salça dökülerek servis edilmesidir.

Tevenk sarması:
Malzemeler;
1 kg. asma yaprağı
2 su bardağı yarma
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı kepekli un,
1 su bardağı zeytinyağı
3 kg yoğurt
4 adet kuru soğan
1 su bardağı su.

Yapılışı;
Bir kaba yarma konur ve su ilave edilir. Kabın içindeki yarma iyice yumuşayıncaya kadar yoğurulur. 24 saat suda bekletilen 1 kilo asma yaprağı ikiye bölünür ve içine misket büyüklüğünde yarma konup sarılır. Tencerenin dibine bölünmemiş boş üç beş asma yaprağı konup sarılan sarmalar üzerine dizilir. Sarmaların üzerini 2 parmağı geçecek şekilde sıcak su konulup pişirilmeye başlanır.

Boş bir kaba yumurta, un ve yoğurt konularak çırpılır. Çırpma işlemi bittikten sora sonra tencereye alınıp kısık ateşte karıştırılarak pişirilir. Yapraklar ve karışım pişmeye devam ederken başka bir tava veya tencereye küp küp doğranmış kuru soğan, zeytinyağı konularak kavrulur. Kavrulan soğanların bir kısmı pişmeye devam eden sarmanın üzerine konulur. Diğer kısmı da pişen karışıma ilave edilir. Karışımdan yapılan sosun tamamı sarmaların üzerine dökülür ve pişirme işlemine devam edilir. Sarmalar piştikten sonra ateşten alınır ve sosu süzülür.  Sarmalar tabağa alınır ve süzülen sos ilave edilerek servis edilir.

Adıyaman usulü etli, bulgurlu yaprak sarması;
Etli bulgurlu yaprak sarma. Kıyma ve bulgur asma yapraklarına yoğrularak sarılır. Pişirme esnasında tencerenin dibine kemik, kemikli et konulur. En önemli özelliği iç harcının kavrulmamasıdır. İç harcı hazırlanırken, bütün malzemeler karıştırılır. Sonra köfte gibi yoğurulur. Ne kadar çok yoğrulursa o kadar güzel olur ve içi kuru kalmaz.

Malzemeler;
Asma yaprağı,
1 kg pilavlık bulgur
Yarım kilo az yağlı kıyma
2 büyük yemek kaşığı domates salçası
1 büyük yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
1 demet maydanoz
4 orta boy soğan
1. 5 su bardağı sıvı yağ
Tuz.
Tencerenin altına koymak için kemik (az etli).

Yapılışı;
Soğanlar küçük küçük doğranır. Kıyma, bulgur, salça, karabiber, soğan, tuz hepsi karıştırılır. İyice köfte yapar gibi yoğurulur. En son maydanoz ve yağ eklenir. Biraz daha yoğurulur. Sonra tencerenin dibine etli kemikler konulur. Sarmalar sarılıp tencereye dizilir. Sardıktan sonra bir kaba 4 su bardağı su ekleyin. 3 çay kaşığı kadar tuz biraz da nar ekşisi, yağ ve limon koyarak karıştırın. Yaptığınız o suyu sarmaların üstüne dökün. Pişirmeye koyun kaynamaya başlayınca altını kısın kısık ateşte 1. 5 saat pişirin. Afiyet Olsun.

Adıyaman' ın meşhur yemekleri:
Çiğ köfte, Kavurmalı Hıtap, Adıyaman köftesi, Tevenk sarması, Etli yaprak sarma, Buhara pilavı, Besni tavası, Yarpuzlu köfte, Tırşik, Meyir çorbası, Tene helvası, Şillik tatlısı, Topak helva, Pirpirim salatası.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ