Pilsener birasının ilk üreticisi olarak tanınan Bavyeralı bir bira üreticisi...

Josef Groll,

(D. 21 Ağustos 1813 - Ö. 22 Kasım 1887), 
Pilsner'in Babası.
Pilsner birasının ilk üreticisi,  
Bavyeralı bir bira üreticisi. 
Dünyanın ilk soluk birası.
Pils,
Pilsener.

İlk bira üretimi 1088 yılında yapıldı. Bohemya Kralı II. Wenceslas Radbuza Nehri kıyısında Pilsen kasabasını kurdu. İnsanlara evlerinde bira üretimi yapmalarına izin verdi. Groll, 29 yaşında, Çek Cumhuriyeti sınırları içindeki Pilsen (Plzen) kasabasında birayı, farklı aroma katkısı ve farklı fermantasyon yöntemiyle, altın sarısı renginde, köpüklü ve değişik tatta üretti.

5 Ekim 1842 tarihinde Groll, Urquell birasının ilk partisini üretti. Yumuşak Pilsen suyu, dolaylı olarak ısıtılan İngiliz usulü fırında hazırlanan arpa maltı ve Saaz şerbetçiotu kullanımı ile altın rengi ve bitkisel, çiçeksi bir tat elde edilmesini sağladı. Groll'un başarısında bölgede yetişen daha az acı olan Saaz şerbetçiotunu kullanması, yörenin doğal kaynak sularının onun üretim teknğindeki inceliklerle uyumlu minerallere sahip olması, ve kullandığı mayalama yöntemindeki teknik yenilikler etkili oldu.

İsmiyle anıldığı şehri biranın anavatanı haline getirdi. Dünyanın en güçlü bira markası Pilsen markası doğdu. 1898 yılında Pilsen' den, orijinal kaynağından anlamına gelen Pilsner Urquell adını aldı. 

Markanın popülaritesi dünyanın her yerinde Pils, Pilsner ya da Pilsener gibi isimlerle üretim yapan girişimleri de ortaya çıkardı. Pilsen bugün saatte 120 bin şişe ve 60 bin kutu bira üretiliyor. Lisansiyerleriyle birlikte dünyada üretilen biranın üçte ikisine etiketini veriyor. Groll bira fabrikası artık yok. Ancak bira fabrikasının bazı kısımları, Vilshofen' de bulunan başka bir bira fabrikası olan Wolferstetter tarafından satın alındı. Wolferstetter hala Josef Groll Pils üretiyor .

Josef Groll, 22 Kasım 1887 tarihinde 74 yaşında, kalp krizinden öldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ