Spartakistler adlı grubun kurucularından olan ünlü Alman devrimci ...

Rosa Luxemburg,
(5 Mart 1871 - 15 Ocak 1919),
Spartakistler,
Almanca Spartakusbund,
Spartakistler adlı grubun kurucularından olan ünlü Alman devrimci.
Marksist bir devrimci, teorisyen, filozof ve militan.
Polonya’da yahudi bir ailenin çocuğu olarak doğdu. 1889 yılında ülkeden kaçarak İsviçre’ye gitti. Burada Zurih Universitesine girdi.    

Rosa Luxemburg, Zürih Üniversitesi'nde felsefe, tarih, politika , ekonomi ve matematik öğrenimi gördü.

Sosyal Demokrat Partisi'nin aktif üyelerinden birisi olan Luxemburg, partinin I. Dünya Savaşı öncesinde savaş kredilerini desteklemesi nedeniyle uzaklaştı ve savaş sonrasında da daha sonra Almanya Komünist Partisi'ne dönüşecek olan Spartakistler Birliği'ni 1 Ocak 1916 yılında kurdu. Luxemburg, sosyalizm, ekonomi politik ve Marksist değer teorisi üzerine eserler verdi. 

Luksemburg, Sovyetler Birliği'ndeki devrime liderlik eden Lenin ile Bolşevik modelde parti örgütlenmesi üzerine eleştirel bir tartışma yürüttü. 

Rosa Luxemburg 1919 yılında Sosyal Demokrat İçişleri Bakanı Gustav Noske'nin emri ile 15 Ocak 1919 yılında faşist çeteler tarafından dövülerek öldürüldü ve cesedi de nehre atıldı. 

” Sizi budala çakallar! Sizin düzeniniz kumdan inşa edilmiştir. Yarın devrim bir kere daha ayağa kalkacak ve trompet sesleri ortasında sizi dehşete düşürerek haykıracaktır: Buradaydım, buradayım, hep burada olacağım.'' sözlerinin sahibi, Rosa Luxemburg’dur.”

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ