Spartakistler adlı devrimci grubun kurucularından olup kadın haklarını savunan eylemleriyle de tanınmış Alman kömünist önder ...

Clara Zetkin,
(5 Temmuz 1857 - 20 Haziran 1933)
Alman Marksist teorisyen, aktivist ve savunucusu olan kadın devrimci.
Spartakistler,
Almanca Spartakusbund,
Spartakistler adlı devrimci grubun kurucularındandır.

Kadın haklarını savunan eylemleriyle tanınmış Alman kömünist önder.

Clara Zetkin, 
Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin 1917 yılına kadar aktif bir üyesiydi. Kadın hakları savunucusu olarak bilinen Sosyalist bir kadın önder.  Almanya Bağımsız Sosyal Demokrat Partisi'ne katıldı, daha sonra da Almanya Komünist Partisi'ne dönüşecek olan Spartakistler Birliği'nin Rosa Luxemburg ile birlikte kurucuları arasında yer aldı.

Naziler iktidara gelene kadar Komünist Partisi'nin milletvekili olan Zetkin, kadınların oy hakkı ve eşitliği ve kadın hareketini geliştirme konusundaki mücadele etmiş. Sosyal Demokrat Parti'deyken kadın gazetesi, çıkartan Zetkin'in önerisiyle, 1910 yılında Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında alınan kararla, 8 Mart, "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlanmış. Bu tarih, 8 Mart 1857 yılında tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına belirlendi.

Adolf Hitler ve Nazi Partisi iktidara gelmesiyle, 1933 yılında Reichstag ateşinin ardından Almanya Komünist Partisi yasaklandı. Zetkin, son kez Sovyetler Birliği'ne sürgüne gitti. Orada, 1933 yılında Moskova yakınlarındaki Arkhangelskoye'de, yaklaşık 76 yaşında öldü.
1949 yılından sonra, Almanya Demokratik Cumhuriyeti’nde (Doğu Almanya) çok ünlü bir kahraman oldu. Her büyük kentte onun adını taşıyan bir cadde vardı. Bugün bile, Clara Zetkin'in adı eski haritalarda mevcuttur. 

Doğu Almanya'da 10 marklık banknotların üzerinde fotoğrafı basılmış.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ