Yozgat’ın Sorgun ilçesinde antik bir kent...

Pteria,
Pteria antik şehri.
Yozgat il merkezinin, Şahmuratlı Köyü'nün 5 km. batısındaki Kerkenes dağındadır.  Pteria, demir çağına ait kayıp antik bir şehirdir. Kapadokya Ovası'nın kuzey ucundadır. Yunanlı ünlü tarihçi Herodot'ın yazılarına göre, Sorgun ilçesindeki bu antik kentin, Pteria olduğu sanılıyor. 

Yozgat'ın Sorgun ilçesi Şahmuratlı köyünde bulunan Kerkenes dağındaki bu antik şehir, 1993 yılında yapılan kazılarla ortaya çıkarılmış. M.Ö.600 yıllarında Medler tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Ancak 2003 yılındaki kazılarda elde edilen Frigce yazıtlar, kentin bir Frig yerleşimi olabileceğini göstermiş. Pteria, antik kenti yaklaşık 7 km. lik sur duvarları ile çevrildiği sanılmaktadır.

Antik kaynaklarda Pteria M.Ö. 547 yılında, Akamenid İmparatorluğu Kralı Büyük Kiros ile Lidya Kralı Krezüs arasında yapılan Pteria savaşı yapılmış. Galip gelen kral Kiros halkı esir alınarak, köle edilmiştir. Kent ve surları yakılmış ve yıkılmıştır. Antik kent yakılıp yağmalandığı için nitelikli kültür varlıklarına az rastlanmaktadır.   

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ