Edremit, Kazdağlarında bulunan bir çağlayan ...

Sutüven,

Sütüven,
Sutüven şelalesi.
Sıçrayan su,
Sutüven Şelalesi, Sarıkız yaylasından doğan, Kızılkeçeli çayı üzerinde. Şelalenin ismi Sutüven, tüvleyen yani sıçrayan su anlamına geliyor. Edremit Akçay karayolundan 2 km. içeride bulunan Zeytinli Beldesi sınırları içindedir. Kazdağı’ nın eteklerinde bulunan bu şirin piknik alanına Beyoba Köyü’ nden geçerek ulaşabilirsiniz. Zeytin ve zeytinyağı ile ünlü beldedir. Rakımı 798 m. dir.

Kazdağlarında gerçekleşmiş bir aşk hikayesi, Sabahattin Ali’nin Hasan Boğuldu, eserinde Hasan ile Emine’nin acıklı hikayesi lşöyledir. Edremit, Kazdağı’ nın, Sarıkız zirvesinin eteğinde yaşayan güzel kız Emine ile  Zeytinli Köyü’nün yakışıklı delikanlısı Hasan'ın aşk hikayesi rivayet edilir. Gençler evlenmek istemiş. Ancak Hasan Gökbüvet şelalesinde boğulmuş. Emine de kendini orada asmış. Bu acıklı hikayeden sonra Gökbüvet’in adı Hasanboğuldu olarak anılmaya başlamış. Kızılkeçili Çayı üzerinde bulunan Sutüven Çağlayanının biraz ilerisinde doğal kayanın havuz haline dönüştüğü güzel bir piknik yeridir. 

Hasan Boğuldu, Kaz Dağları’nda Edremit- Akçay karayolundan 2 kilometre içeride bulunan Zeytinli Beldesi sınırları içindedir. Zeytinli Beldesine 5 kilometre mesafedeki gölet ve şelaleye Beyoba Köyü’nden geçilerek gidilir.  Sutüven, Hasan Boğuldu Milli Parkı’nda,  içinden Kızılkeçili çayının geçtiği Hasan Boğuldu göleti ve suyun 17 metreden düştüğü Sutüven şelalesi bulunmaktadır. Şelalenin ismi olan Sutüven, Sıçrayan su demektir. Milli parkın deniz seviyesinden yüksekliği ise 798 m. dir. Milli parka girildiğinde Sutüven Şelalesinin muhteşem manzarası ve büyüleyici güzelliği ile karşı karşıya gelinirken, 10 dakikalık bir yürüyüşle Hasan Boğuldu göletine ulaşılmaktadır. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ