Macar devriminin önderi olan komünist politikacı ...

Bela Kun,
Bela Kohn,
D. 20 Şubat 1886, Cehu Silvaniei, Erdel (Transilvanya)
Ö. 30 Kasım 1939, Ukrayna- Sovyetler Birliği),
Macar komünist politikacı.
Macar devriminin önderi.
Yahudi kökenli bir köy katibinin oğluydu. Gerçek adı Bela Kohn olup 1906 yılında soyadını Macarca biçimi olan Kun şeklinde değiştirdi. Klausenburg Üniversitesi' nde eğitim gördü. 1914 yılında Budapeşte'ye gitti. Sosyalist bir gazete yayınlamaya başladı. I. Dünya Savaşı sırasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ordusunda görev yaptı. 1916yılında Ruslar tarafından esir alındı.

Esirliği sırasında bulunduğu Rusya'da Bolşevikler'in taraftarı oldu. 1917 Ekim Devrimi'nden sonra serbest kaldı. 1918 Aralık ayında oradaki komünist devrime katılmak üzere Macaristan'a gitti. Macaristan’da tutuklandı, ancak savaşı izleyen işçi ayaklanmaları sonrasında 21 Mart 1919 yılında serbest bırakıldı. Macar Sovyet Devrimi'ne katıldı ve sosyalist ve komünistlerden oluşan hükümette yönetici görevi aldı.

Bu hükümet bankaları, büyük tarım ve sanayi işletmelerini devletleştirdiğini duyurdu. Devrimi Slovakya'ya yayma çabasındaki Macar Kızıl Ordusu'nun İtilaf Devletleri tarafından durdurulması ve sonrasında Çek ve Rumen birliklerinin müdahalesi sonucu devrim yenildi ve Kun'un yönetimindeki hükümet 1 Ağustos 1919 tarihinde düştü.

Kun önce Avusturya'ya, sonra da Sovyetler Birliği'ne kaçtı. Orada Komintern çalışmalarında aktif görevler aldı. 1921 yılında Almanya'daki başarısız Mart Ayaklanmalarına katıldı. 1928 yılında tekrar Viyana'ya döndü ve Macaristan'da yeni bir devrimci örgütlenme yaratmaya çalıştı. Sovyetler Birliği'ne döndükten sonra Troçkist olmakla suçlandı. 1937 yılında SSCB mahkemelerinde, sosyalizme karşı komplo girişimi içerisinde bulunduğu gerekçesiyle yargılanan Bela Kun, 30 kasım 1939 tarihinde Ukrayna’da hapiste iken kurşuna dizilerek öldürüldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ