Asıl ismi Tatar Pidesi olan Bursa pidesi ...

Cantık,
Tatar Pidesi,
Bursa pidesi,
Bursa pizzası,
Bursa lahmacunu, 
Tatar Böreği,
Asıl ismi Tatar pidesi olan ve Bursa’ da yapılan cantık, 
Özel mayalanmış 125 gram hamur içerisine 60 gram dana kıyması ve çeşitli baharatlar ve domates karışımı konularak yapılır. Odun ateşiyle yakılan kara fırınlarda 3 dakika pişirilen cantık servise sunulur. 
Cantık, toplu yemeklerde, cenazelerde, düğünlerde, ağırlama ve yolculama gibi toplantılarda ayran ile ikram edilerek sunulmaktadır.
Malzemeler; (8 kişilik),
2 su bardağı ılık su, 1 çay bardağı süt
1 paket instant maya (10 gram)
1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 yemek kaşığı tuz.
(isteğe bağlı azaltıp arttırılabilir)
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta beyazı
5 su bardağı un
4 yemek kaşığı un ile hamur toparlanır.

Kıymalı Harç İçin:
300 gram kıyma
2 adet kuru soğan (küp küp doğranmış)
1 adet kapya biber (küçük küpler halinde doğranmış)
6 adet ince doğranmış yeşil köy biberi,
2 adet domates (küp, küp doğranmış)
1/4 demet maydanoz (ince kıyılmış)
1 tatlı kaşığı karabiber, 
1/2 yemek kaşığı kuru kekik, 
1 çay kaşığı kimyon, 
1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı;
Bir kapta maya, toz şeker, ılık su ve sütü karıştırın. Karışımın üzerini kapatıp mayanın aktifleşmesi için 5 dakika bekletin. Daha sonra, üzerine yumurta akını, sıvı yağı ve tuzu ilave edip karıştırın. Bir yumurtanın akını hamura koyun ve sarısını hamurun kenarları için saklayınız.
Ayrı bir geniş kaba unu ortası havuz olacak şekilde açın. Sıvı karışımı üzerine ekleyin ve yoğurun. Homojen bir karışım haline gelen hamurun üzerini streç ile veya kalın bir bez ile kapatın. Hamurun mayalanması için 45 dakika bekletin. Kıymalı harcın tüm malzemelerini (kıyma, soğan, biber, domates, maydanoz, karabiber, kekik, kimyon ve tereyağ) bir kapta karıştırın. Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler hazırlayın. Bu bezeleri hamur tahtası veya tezgah üzerine un serperek yuvarlayın. Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine birbirlerine yapışmayacak uzaklıkta dizin.

Elinizi yağlayın ve her bezeyi kenarları yüksek kalacak şekilde, parmaklarınızla pide gibi açın. Kıymalı harcı hamurların ortasına koyun ve dağıtın. Ayırdığınız yumurtanın sarısını bir fırça yardımıyla hamurun kenarlarına sürün. Önceden ısıtılmış 200 °C fırında 20 dakika pişirin. Piştikten sonra 10 dakika dinlendirin ve servis edin.
Afiyet olsun.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ