Likya Uygarlığı’nın yerleşim yeri üzerine Fethiye'de kurulmuş bir Rum köyü.

Kayaköy,
Lebessos
Lebessus
Levissi.
Yunanca: Λειβίσσι
Kayaköy-Fethiye.
Hayalet şehir Kayaköy,
Rum köyü.
Likya Uygarlığı’nın yerleşim yeri üzerine Fethiye'de kurulmuş bir Rum köyü.
Eskiden Lebessos ve Lebessus olarak bilinen ve daha sonra Livissi olarak bilinir. Kayaköy, günümüzde eski Lykia bölgesinde Türkiye'nin güneybatısındaki Fethiye'nin 8 km güneyindeki bir köydür.

Hem Anadolu Müslümanları hem de Rum Ortodoks Hıristiyanları, 1919-1922 yılları arasındaki Türk-Yunan savaşına kadar beraber uyum içinde yaşadılar. 6,500 Hıristiyan nüfusunun boşaltılmasıyla sonuçlanıncaya dek XIV. yüzyıldaki kökenlerinden bu yana uyum içinde yaşadılar. Rumlar bölgenin ilk ve en güçlü matbaasını kuruyor gazetesini çıkarıyor. Muacirler çiftçilikle uğraşıyor. Bir gece de gideceksiniz deniyor... Acı ve göz yaşı.

Yunanistan ve Türkiye arasındaki mubadele ile Türk Hıristiyan vatandaşları ile Yunanistan'ın Müslümanları değiştirildi. Kasaba halkı daha sonra 1923 yılında geri dönmekten alıkonuldu.

Maalesef giden Rumları Osmanlı diye dışlamışlar gelen Türkleri de Rum diye dışlamışlar. Önce Likyalılar sonra Rumlar ve son olarak da Türkler yerleşmiş. Ama kentin kaderi hep terkedilmek olmuş.

Şimdi bir müze köyü olarak korunmuş olan hayalet kasaba, yüzlerce taş evden oluşuyor. Ancak çoğunlukla küçük bir dağın üzerini kaplayan ve turistlerce ziyaret edilen bu köy Yunan tarzı evler ve kiliseler ile kaplıdır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ