Ağrı, Doğubayazıt ilçesinin, Anadolu'nun ilk diyet yemeği olarak bilinen köftesi ...

Abdigör,
Abdigör Köftesi,
Ağrı Doğubayazıt’ta bulunan İshakpaşa Sarayı’nı yaptıran İshak Paşa'nın babası Çolak Abdi Paşa’dan adını alır. Abdigör köftesi, mideyi rahatsız etmeme özelliğiyle Anadolu'nun ilk diyet yemeğidir. Mide rahatsızlığı nedeniyle et yemekleri yiyemeyen Çolak Abdi Paşa için hazırlanmış.

Anadolu'nun en eski diyet yemeği olarak 400 yıl önce pişirilen Abdigör köftesidir.  Doğubayazıt Abdigör köftesinin diğer köftelerden farkı sinirleri alınmış etlerin taş tezgahlarda macun hale gelene kadar saatlerce dövülerek yapılmasıdır.

Malzemeler:
1 kg dana bonfile et, 
(düve, toklu veya genç sığırın taze, yağsız ve sinirsiz bacak kısmından et).
2 adet yumurta 
1 adet soğan 
2 çorba kaşığı karabiber 
2 çay kaşığı kırmızı tozbiber 
500 gram tereyağı 
1 kg baldo pirinç, tuz 
250 gram sivri biber, 
1 bağ maydanoz, 
1 kg domates 

Yapılışı:
Eti, yöreye ait taş üzerinde tahta tokmakla 25 dakika sinir ve yağları ayrılacak şekilde dövün. Macun gibi dövülmüş et bıçakla sürekli karıştırılarak sinirleri ayıklanır. Ete 2 tatlı kaşığı tuz ekleyin. 25 dakika daha dövün. Dövme işlemi bittikten sonra, macun kıvamına gelen ete, ince kıyılmış soğan, karabiber, tozbiber, yumurta ve un ekleyip yoğurun. 

Başka yerde bir tencereye veya güvece, yarısını geçecek kadar su koyun. 2 tatlı taşığı tuz ekleyin. Köftelik malzemeden ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, ıslak avucunuzla şekil verin ve suya atın. Tencerenin kapağını kapatıp, 20-25 dakika harlı ateşte pişirin. Köfteler kaynar suyun üzerine çıkmış ise pişmiş demektir. 

Köfteler piştikten sonra, suyunu süzün. Köfteler güveç veya tencere içinden çıkarıldıktan sonra bu et suyu ile dağ ve yaylalardan toplanan ince kıyılmış yabani nane, kekik ve pirinç katılarak pilav yapılır. Demlenen pilavı havuz şeklinde tabaklara koyun. Köfteleri, tereyağında kavurun. Servis tabağına pilavı havuz şeklinde açın. Üzerine köfteleri koyun. 

Diğer tarafta daha önceden hazırlanıp, kabuğu soyulmuş ve ufak doğranmış 50 gram tereyağında sote edilmiş domates sosunu ilave edin. Dilerseniz servis tabağının kenarlarına yeşil biber ve turşu biberde koyabilirsiniz. Afiyet olsun.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ