ABD’nin ilk hidrojen bombasını patlattığı mercan ada ...

Enewetak
Enewetak mercan adası,
Eniewetok, Eniwetok,
Enewetak Atoll,
ABD ilk hidrojen bombasını 31 Ekim 1952 tarihinde patlattığı Kuzey Pasifikteki mercan adadır. İlk hidrojen bombası denemesi, Büyük Okyanus'undaki Eniwetok Mercan Adaları'nda yapıldı. 

Denemesi yapılan bombanın yıkıcı gücü Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan bombaların 100 katı büyüklüğündedir. Büyük Okyanus' ta yer alan, en yüksek yeri 5 m. olan 40 adet mercan adacığından meydana gelen takım adalardır. Bikini Mercan Adası'nın 305 km batısındadır.

1885 yılında Marshall Adaları'nda Alman kolonisi kurulmadan önce çok sayıda ticaret gemisi, bu adaya uğramıştır. 1914 yılında Japonya tarafından ele geçirildi. Bu adalar 1920 yılında Milletler Cemiyeti kararınca Japonya'ya bırakıldı. 

II. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla beraber Şubat 1944 tarihinde ABD tarafından işgal edildi. Eniwetok adası ele geçirildi.  Adadaki Japon askerlerinden sadece 105 asker sağ kalmış. Savaş bitimine kadar donanma üssü olarak kullanılmıştır. Soğuk savaş sırasında ABD'nin 1977–1980 yılları arasında Runit Adası'nda radyoaktif toprak ve döküntü biriktirmek için bir beton kubbe (Runit Dome) inşa edilmiştir. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ