MÖ.69-30 yılları arasında yaşayan, güzel ve ihtiraslı, Mısır Kraliçesi ...

Kleopatra,
VII Cleopatra
Yunanca adı Kleopatra
Yunanca: Κλεοπάτρα
Anlamı dişinin ihtişamı,
Mısır Kraliçesi.
D. MÖ 69 İskenderiye, Mısır 
Ö. MÖ 30 İskenderiye, Mısır
Kleopatra güzel ve ihtiraslı bir kadın. 
İÖ 51-İÖ 30 yılları arasında Hükümdarlık yapmıştır.
Kleopatra, MÖ 12 Ağustos 30 tarihinde 39 yaşında ölmüştür. Kleopatra, Mısır Kralı olan XIII. Ptolemaios Auletes‘in kızıdır. 

Babasının ölümünden sonra M.Ö. 51 yılında XIV. Ptolemaios ile evlenerek Mısır tahtatına çıkmıştır. Kleopatra, Arapça, İbranice, Farsça, Ermenice, Habeşçe ve Somali dilini hem okuyup hem yazabiliyordu.

Kleopatra, MÖ. 51 yılında 9 yaşındaki kardeşi Ptoleme XIII ile 18 yaşında evlendi. M.Ö. 48 yılında kardeşinin baskısıyla Suriye’ye kaçtı. Burada bir ordu oluşturdu ve Mısır’a döndü. Sezar, iki kardeş arasındaki rekabeti kullanarak Mısır’ı Roma’ya bağlamaya kararlıydı, önce iki kardeşi uzlaştırdı. XIV. Ptolemaios,  İskenderiye’deki saraylarında onunla ile yaşayan Sezar‘ı kuşatmış olsa da, Bergama’dan askeri yardım  alan Sezar‘a dayanamadı ve kaçarken Nil’de boğuldu. Sezar daha sonra onu diğer kardeşi XIV. Ptolemeios ile evlendirdi ve tekrar tahta çıkardı.

Sezar‘la yaptığı evlilik sonucunda M.Ö. 47 yılında Caserion isminde oğlu oldu. M.Ö. 46 yılında da Roma’ya gitti. M.Ö. 44’ yılında Sezar öldü ve İskenderiye’ye geri döndü.
Sezar’ın ölümünden sonra Roma’nın güçlü adamı olan Marcus Antonius ile bir ilişki içinde olan Kleopatra‘nın bu ilişkiden iki çocuğu oldu. Antonius, M.Ö. 36 yılında Part Seferi’nde yenilgiye uğradığında yanına döndü. Antonius Doğu Anadolu seferinde zafer kazandı ve İskenderiye’ye döndü. Zaferi İskenderiye’de festivallerle kutladı.

Sezar‘ın Roma’da bulunan yeğeni Octavianus ile Antonius arasındaki güç savaşı sonucunda, Antonius ve Kleopatra‘nın birleşik donanması Yunanistan’daki Actium körfezleri üzerindeki deniz savaşında yenildi. Kleopatra ve Antonius İskenderiye’ye döndü. Octavius onları takip etti. Ordu Octavianus’un tarafına geçince Antonius intihar etti. Kleopara'da Antonius gibi hayatını bitirdi. Kleopatra, Mısır’ın İskenderiye şehrinde 39 yaşında ölmüştür.

Koskoca Sezar’ı kendine aşık eden Kleopatra'nın ihtirası Sezar’a Mısır ordusu karşısında kendi gemilerini yaktırmış, çıkan yangında İskenderiye‘deki kütüphaneye sıçramıştır. Mısır' daki bu ünlü kütüphane ki insanlığın hafızası kabul edilir, bir kısmı yanmıştır.

Hakkında defalarca film yapıldı. 1963 yılında Elizabeth Taylor, Richard Burton ve Rex Harrison‘un oynadığı Kleopatra adlı film yapılmıştır.

Kleopatra - Belgesel

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ