Tanzimat Dönemi Kültür yaşamında önemli bir oynayan ve Moliere'den yaptığı uyarlamalarla tanınan yazar ve devlet adamı ...

Ahmet Vefik Paşa, 
(D. 1823 İstanbul - Ö. 1891 İstanbul),
Osmanlı tiyatro ve devlet adamı, 
Yazar, uyarlamacı, tiyatro yönetmeni.
Tanzimat tiyatrosunun başlıca temsilcilerindendir.
Tanzimat Dönemi Kültür yaşamında önemli bir oynayan ve Moliere'den yaptığı uyarlamalarla tanınan yazar ve devlet adamı.

Öğrenimini Paris'te tamamladı, yurda döndüğünde Tercüme Odasına girdi; Tahran, Paris elçisi, iki kere Maarif Nazırı, Meclisi i Mebusan Reisi, Bursa Valisi, iki kez de Sadrazam olarak Osmanlı Devleti'nin en üst düzey görevlerinde bulundu.

Tercüme ve adaptasyon tarzında eserler vermiştir. Moliere'den çevirdiği ve Zor Nikah, Zoraki Tabip adını verdiği Türkçeye adapte edilmiş eserleriyle büyük başarı sağlamıştır. Ali Bey, Kokana Yatıyor, Misafir-i İstiskal gibi birer perdelik komedileri yanında Moliere'den adapte ettiği Ayyar Hamza ile tiyatromuza katkıda bulunmuştur. Bursa'da valiliği sırasında, Bursa Tiyatrosunu (1874-1882) kurmuştur. 

Eserleri;
Zor Nikah (1869), 
Zoraki Tabib (1969), 
Tabib-i Aşk, 
Dekbazlık, 
Meraki, 
Azarya, 
Yorgaki Dandini.

Farklı olarak, Adamcıl, Tartüf, Savruk, Kocalar Mektebi, Kadınlar Mektebi, Okumuş Kadınlar; İnfial-i Aşk, Don Civani, Dudu Kuşları gibi oyunları küçük değişikliklerle düzyazıya aktardı.

Ayrıca, Fenelon, V.Hugo ve Sage gibi yazarlardan çeviriler yapmış olan Ahmet Vefik Paşa'nın Arslan Avcıları yahud Hak Yerini Bulur (1887) adlı bir de oyunu vardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ