Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş “en iyi eserim” dediği Osmanlı mimarisinin en önemli yapıtı camii ...

Selimiye,
Selimiye Camii,
Edirne’de Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş camidir. Mimar Sinan 80 yaşında yaptığı bu eser için en iyi eserim demiştir. 

Cami 14 Mart 1575 yılında ibadete açılmıştır. Mimar Sinan’ın ve Osmanlı mimarisinin en önemli yapıtlarından birisidir. Mülkiyeti Sultan Selim Vakfındadır. 

Bu caminin yapıldığı alandan Sarıbayır veya Kavak Meydanı diye bahsedilir. Bir tepede yer alan Selimiye Camisinde 43,25 metre yüksekliğinde, 31,25 metre çapında, tek bir lebi ile örtülmüştür. Selimiye Camisinin kubbesi 8 sütuna dayanan bir kasnak üzerine oturtulmuş. Kasnak, fil ayaklarına 6 metre genişliğinde kemerlerle bağlıdır. Sinan, bu şekilde örttüğü iç mekana verdiği genişlik ve ferahlıkla birlikte mekanın bir kerede kolayca anlaşılmasını sağlar.

Selimiye camisi kubbesi ile ayrı bir ihtişam verir. Caminin mermer, çini ve hat işçilikleri de önemlidir. Yapının içi İznik çinileriyle süslüdür. Büyük kubbenin tam altındaki hünkar mahfili, 12 mermer sütunludur ve 2 metre yüksekliktedir.

Rivayete göre, caminin inşa edileceği alan önceden bir lale bahçesidir. Bahçenin sahibi burayı satmak istememiş. En sonunda camiye bir lale motifi konulması şartıyla arsayı satmıştır. Mimar Sinan da lale motifini, ters olarak yapmıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ