Hakasya Cumhuriyeti'nin başkenti ...

Abakan,
Hakasya Cumhuriyeti'nin başkenti.
Hakasya, Khakassia, Hakasya Cumhuriyeti:
Diğer Şehirleri; 

Başkent, Abakan.
Çernogorsk, 
Sayanogorsk, 
Abaza, 
Sorsk, 
Şira, 
Veltirskoye.

Sibirya'da Rusya'ya bağlı bir cumhuriyettir. Hakasya Cumhuriyeti, Orta Sibirya'nın güneyinde bulunur. Ülkenin batısında Altay Cumhuriyeti ve Şorya, güney ve doğusunda Tuva Cumhuriyeti, doğusunda Kızılyar vardır. Yüzölçümü 61 900 km². dir.

İdari merkezi başkent Abakan'dır. Güney Doğu Sibirya'da bulunan bu bölge, Rusya'nın Krasnoyarks eyaletine bağlıdır. 1729 yılında Çar Petro döneminde, Rusya ve Çin arasındaki anlaşma ile Hakasya, Rus İmparatorluğu' na katıldı. Sibirya' daki diğer bölgelere benzer olarak, Rusya' nın batı bölgelerinden hüküm giymiş suçluların tutulduğu kaleler yapılmıştır. Yerli Hakas halkı Rus Ortodoks dinindendir. 1930 yılında Sovyet Rusya tarafından Hakas Özerk Oblastı kuruldu. 1991 yılına kadar Krasnoyarsk Krayı' na bağlı kalan Hakaslar, 1992 yılında Hakasya Cumhuriyeti oldu.


Yenisey Irmağı, Hakasya Cumhuriyetinin en uzun akarsuyudur. Çulım, Tom ve Abakan Nehri diğer önemli nehirlerdir. Rusya' daki en büyük molibden yatakları bu bölgede bulunuyor. Shira ve Bele Gölleri ile ünlüdür. Dağları; Karagoş-Karatoş  Dağı (2.930 m), Sayan Dağları, Çonhır dağ, Hara dağ, Verhniy Zub dağı, Bobrovaya dağı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ