Kıbrıs'a özgü, ıspanaklı ve üzümlü bir börek ...

Molohiya, 
(Molehiya).
Molehiya yemeği, adını yetiştirilen Molehiya bitkisinden alır. Bu bitki, yazın kurutulur ve bir müddet saklanır. Kuzu ya da tavuk etiyle pişirilir ve pilav ve turşu ile servis edilir.

Kıbrıs'a özel lezzetler:
Hellimli; Kıbrıs'ın en ünlü yiyeceğinin hellim olduğunu biliyoruz. Hellimli de hellimin en muhteşem kullanıldığı yiyeceklerden biri. 

Şeftali kebabı; Koyun ya da keçi etinin kıymasının, maydanoz ve baharatlarla yoğrulduktan sonra hayvanın terp adı verilen içyağına sarılması ve köfte halinde hazırlanarak kömürde pişirilmesi suretiyle yapılır. İçinde şeftali yoktur. Şeftali kebabı denmesinin sebebi, aslında isminin Şef Ali kebabı olmasıdır.

Hırsız kebabı (Küp kebabı); Kıbrıs'ın uzunca yıllar öncesi yoksulluk zamanında, zenginlerin sürülerinden çalınan koyunların pişirilmesiyle ismini kazanmıştır. Hikayeye göre, çalınan koyun boğulur, derisi toprağın altına gömülür, bir çukur kazılır, et içinde pişmeye bırakılır ve üstü güzelce kapatılır. Buradaki amaç zaptiyelerin eti dolayısıyla çalınan kuzuyu fark etmemesidir. Bu yöntem, köylüyü yakalanmaktan korurken, bir yandan da lezzetli bir et yemesine olanak tanır.

Kolakas,
Gölevez,
Kıbrıs Patatesi,
Kolakas ya da gölevez de denilen, Kıbrıs'ta çok sevilen patatese çok benzeyen bir bitkidir. Bir adedi 4-5 kiloyu bulabilir. Kolakas yemeği de tavuklu ve etlisi olan, etli ya da tavuklu patates gibi yapılan bir yemektir.

Pirohu (Kıbrıs mantısı); Bildiğimiz mantıya et konurken, pirohu'ya patates veya nor peyniri(lor peyniri) konuyor.
Lor peynirine Kıbrıs'ta nor peyniri denir.

Gullurikya; Gullurikyaya dünyanın en kolay yapılan tatlılarından birisidir. Buğday unu, su ve az miktarda tuzla hazırlanan hamur pekmezde pişirilir. Gullurikyanın yapımındaki en önemli nokta, pekmezin keçiboynuzu pekmezi olarak da bilinen Harnup pekmezi olmasıdır.

Samarella; Bol tuzlu ve bol kekikli keçi eti, yaz aylarında çam yaprakları arasında kurutulurak elde edilen bir Kıbrıs mezesidir. Çam yaprakları ete bir aroma katarken, hem de kurutulma esnasında eti sineklerden korur. Tuz da etin daha güzel pişmesini sağlar. Genelde konyakla birlikte tüketilir.

Ceviz macunu; Türk kahvesi ya da soğuk suyla servis edilen, yapımı bir hayli meşakkatli olan, Kıbrıs'a özel bir tatlıdır. Görünüşü incir reçeli kıvamında olsa da tadı çok daha güzeldir.

Paluze; Farklı yörelerde farklı lezzetler anlamına gelse de Kıbrıs'ta üzüm muhallebisidir. Kırmızı üzümden yapılır ve üzerine badem konur.

Çakıstez; Kıbrıs'a özgü zeytindir. Zeytin kırıldıktan ve suda bekletilir. Sonra kekik, sarımsak ve limonla salamura edilir. Ardından kara yağ (erken hasat zeytinyağı) ve golyandro tohumuyla (kişniş) servis edilir.

Pilavuna; Pilavuna, Kıbrıs'ta özellikle kahvaltılarda tüketilen bir hamur işidir. İçine nor peyniri, hellim ya da talar peyniri; yumurta, kuru üzüm, nane ve mastika (damla sakızı) konur. Hem tatlı hem de ekşi bir tada sahip olmasıyla bilinir.

Magarına bulli;Kıbrıs'a özgü bir tavuklu makarnadır. Magarına, makarna; bulli tavuk anlamına gelir. Tavuğun haşlandığı suda makarnanın pişirilmesi püf noktasıdır. Makarnanın üstüne hellim, soslu tavuk dökülür. Tavuk sosu salçalı ya da limonlu olabilir.

Ayrelli; Ayrelli Kıbrıs'ta kuşkonmaza verilen bir isimdir. Ayrelli yemeği de kuşkonmazın üzerine yumurta kırılıp yağda kavrulduktan sonra üzerine limon sıkılmasıyla yapılır.

Bikla; Bigla, Kıbrıs'a özel bir sostur. İçinde turşu, yumurta ve baharat vardır. En çok sandviç üstüne dökülerek ve kebabın yanında tüketilir. Çok sevenlerin direkt kaşıklayarak yediği de bilinir.

Bolibif; Bolibif çeşitli markaları olan, (en bilineni zwan) sandviçin içine konabilen, yanına yumurta kırılabilen, hellim ve domatesle çok iyi giden bir konserve et türü.

Gül şurubu; Gül şurubu Anadolu'daki kahvehanelerde lokal gazoz içme alışkanlığının Kıbrıs'ta da olmasını sağlayan içecektir. 1 ölçek suya, yarım ölçek şeker konulup üzerine gül esansı ya da gül suyu konur. Soğuk bir şekilde tüketilir.

Lalangı; Lalangı Kıbrıs Türk mutfağının en özel yemeklerinden biridir. Tavşan etiyle yapılır. Tavşan etinin haşlandığı suyun içine atılan mayalı hamurun içine, pişirildikten sonra tavşan eti konur. Tuz, karabiber ve kimyon eklendikten sonra yoğrulur. Sonra Akhisar lokmasından küçük, lokma tatlısından biraz büyük hamurlar halinde yağda kızartılır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ