Osmanlı Saray ressamlarının sonuncusu olan İtalyan ressamı ...

Fausto Zonaro,
(18 Eylül 1854, Padova ili – 19 Temmuz 1929, Sanremo),
İtalyan ressam.
Türk ressamı olarak tanınır.
II. Abdülhamid döneminde son saray ressamı olarak Osmanlı sarayına hizmet vermiş oryantalist bir ressamdır. Batı resim anlayışının Türkiyede yaygınlaşmasına katkıda bulunmuştur. Tarih, savaş, deniz, manzara ve portre alanlarında eserler vermiştir. Türk ressamı olarak da tanınır. Osmanlı Devletinde saray ressamlığı XV.yüzyılda ortaya çıkmış. Fatih Sultan Mehmet, Konstantinopolis’i fethinden sonra resmi bir kurum haline gelmiş ve saray ressamlığı devam etmiştir. 

Roma Güzel Sanatlar Akademisini bitirdi. 1897 yılında Hücum adlı resim, Sultan tarafından beğenildi. Ertuğrul Süvari Alayı isimli tablosu ile saray ressamlığına yükselen İtalyan Fausto Zonaro, Osmanlının son saray ressamıdır.
İstanbul’un fethi, Fatih Sultan Mehmet donanmaya emir veriyor ve Fatih ordusuyla İstanbul’u fethe giderken adlı önemli eserlerinden bazılarıdır.  II.Abdülhamit’in tahtan indirilmesi ile birlikte İtalyan ressam Fausto Zonaro’nun saray ressamlığı sona ermiştir. 1910 yılında ailesi ile İstanbul’dan ayrılmıştır.

1854 yılında Avusturya İmparatorluğunun bir parçası olan Padova kentinin Masi beldesinde dünyaya gelen Fausto Zonaro, 1929 yılında  75 yaşında İtalya, Sanremo'da hayata gözlerini yummuştur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ