Kripto para sistemi olarak adlandırılan elektronik bir para birimi ...

BitCoin, 
Sembolü, (฿)
BitCoin (BTC), 
Diğer sanal para birimleri;
BitCoin (BTC),
Bitcoin Cash (BCH),

Litecoin (LTC),
Ethereum (ETH),
Zcash (ZEC),
Dash (Darkcoin),
Ripple (XRP),
Monero (XMR),

Primecoin, (XPM),
Dogecoin (DOGE),
Vertcoin (VTC),
Peercoin (PPC),
Feathercoin (FTC),
Namecoin (NMC),
Reddcoin (RDD),
Blackcoin (BLK),
Novacoin (NVC),
Quarkcoin (QRK),
Megacoin (MEC),
Estcont,

Estonya, Estcoint adı verilen sanal para birimi uygulamasına geçeceğini açıkladı. Estonya bu projeyi hayata geçirirse dünya üzerinde sanal para birimi kullanan ilk ülke olacaktır.

BitCoin (BTC);
Sabit disk ve benzeri cihazlar ile internetten uzak bir şekilde saklanabilen sanal bir para birimidir. Herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimidir. Dünyada yatırım aracı olarak henüz yasalarla tam desteklenmemiştir. Bitcoin ağı 3 Ocak 2009 yılında hayata geçti. Manifestonun yazarı Satoshi Nakamoto'dur. Maksimum bitcoin sayısı 21 milyon ile sınırlıdır. 22 Temmuz 2013 tarihi itibarıyla dolaşımdaki Bitcoin' lerin toplam değeri 1.2 milyar dolar seviyesindeyken 4 Haziran 2014 tarihi itibarıyla bu değer 8.2 milyar dolar seviyesine ulaştı.  Böylece toplanan kayıtlar blok adı verilen (Blockchain) yapıların içinde yer alır. Her bir blok üzerinde yüksek işlem gerektiren bir hash algoritması uygulanır. Yaklaşık 10 dakikada bire tekabül eden bu işlemi gerçekleştiren ilk kullanıcıya sıfırdan 50 BTC (şu anda 25 BTC) ödül olarak verilir. Böylece Bitcoin'ler emisyona sürülmüş olur. Her bir blok kendisinden önce gelen son bloğun da hash ifadesini içerir. Böylece zincirin %51 saldırı haricinde bozulması oldukça zordur. Bundaki amaç da, çifte harcamayı önlemek ve gönderimleri kayıt altında tutmaktır. Verilen ödül miktarı her 210 bin blokta bir (yaklaşık 4 senede bir) yarıya düşürülür.

Para oluşturma işlemine madencilik (mining) denilmektedir. Madencilik, hesaplama yetkisini ve gücünü kullanarak matematiksel işlemleri gerçekleştirme işleminin genel adıdır. Bu işlemleri yapmak için, sunulan bitcoin yazılımını indirerek donanımları (genellikle ekran kartları) üzerinde yoğun işlemci gücü gerektiren işlemleri gerçekleştiren bitcoin ağındaki düğümlere "madenci" denilmektedir. Sistemin ilk bloğunun adı "genesis block" olarak isimlendirilmiştir. 4 ocak 2009 yılında üretilmiştir. Bunun gibi bloktaki ilk işlem özel bir işlemdir ve yeni para bloğu oluşturan tarafından başlatılır. Bu, ağa madencilerin katılmaları için bir teşvik sistemidir. Madenciler bu şekilde, hem sisteme yeni bitcoinler üretip sürerek hem de bekleyen işlemleri gerçekleştirme hizmetleri karşılığında sistemden bitcoin alarak kazanç sağlamaktadırlar. Yeni paranın sisteme düzenli olarak eklenmesi altın madencilerinin altın bularak dolaşıma sokmalarına benzetilmektedir. Madencilik ismi de buradan gelmektedir. 

Sistemde, toplam 21 milyon bitcoin dolaşıma çıkıncaya kadar üretim devam edecektir. Ardından üretim süreci duracak ve madenciler sadece işlem masrafları üzerinden desteklenmeye devam edilecektir. Bitcoin, bazı ülkelerde bir ödeme ve yatırım aracı olarak kullanılmaktadır. Türkiye'de de TL karşılığı bitcoin almak mümkündür. Para gibi kullanılabildikleri için bitcoinlerin bir değeri vardır. Bitcoin'in değerini piyasadaki arz ve talep koşulları belirlemektedir. Talep artınca fiyatı artmakta, düşünce de azalmaktadır. Dolaşımda sınırlı miktarda bitcoin vardır ve yeni bitcoin üretmenin de bir limiti ve prosedürü bulunmaktadır. Bitcoin'in piyasa değeri önündeki en büyük tehditler; teknik zorluklar, ülkelerin bu paraya olan yaklaşımına bağlı mevzuat değişiklikleri ve insanların bu paraya olan istek ve güveninin olumsuz yönde değişmesidir.

Litecoin (LTC);
2011 yılında tedavüle sokulan bir başka sanal para birimidir. BitCoin’den sonra tedavüle sokulan ikinci sanal para birimini oluşturmaktadır. Piyasada BitCoin altın ise Litecoin gümüştür şeklinde tanımlanmaktadır.  Şu an piyasada 331 milyon dolar değerinde 24 milyonun üzerinde Litecoin bulunuyor. Litecoin’in bugünkü fiyatı 3.90 dolar.

Namecoin (NMC);
2011 yılında kullanılmaya başlayan Namecoin’in şu anki değeri 0.23 dolar ve piyasada 20.2 milyon dolar değerinde 7.5 milyon Namecoin bulunuyor.

QuarkCoin (QRK);
Bugünkü fiyatı 0.069 dolar ve piyasada 16.9 milyon dolar değerinde 246 milyon QuarkCoin bulunuyor.

Primecoin, (XPM);
Diğer sanal para altyapısından farklı olarak kripto çözmek üzerine kurulu olmamasıdır. Primecoin madencileri Cunningham Zinciri olarak adlandırılan büyük asal sayıları buluyorlar. Primecoin’in altyapısının bu yüzden daha güvenli olduğu iddia ediliyor. 2014 yılında 7 dolara kadar yükselen Primecoin şu anki fiyatı 0.04 dolar. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ