Tesla Yönetim Kurulu Başkanı, CEO ve Baş Tasarımcısı, SpaceX'in kurucusu ...

Elon Musk,
Elon Reeve Musk,
(D. 28 Haziran 1971)
Güney Afrikalı, Kanadalı, ve Amerikalı mühendis, mucit, yatırımcı ve girişimci.
SpaceX’ in kurucusu ve Tesla Motors ile PayPal (X.com)’ın kurucu ortaklarındandır. SpaceX şirketinde CEO ve baş tasarımcı, Tesla Motors firmasında başkan, CEO ve ürün mimarı olarak görev yapmaktadır. SolarCity şirketinin de başkanıdır.

28 Haziran 1971 yılında Güney Afrika, Pretoria'da doğdu. Musk çocukluğunu Güney Afrika’da geçirdi. Henüz 10 yaşında iken ilk bilgisayarını aldı. 12 yaşında Blastar adında kendi yaptığı oyununu satarak 500$ kazandı. Musk 17 yaşında iken Pretoria’da bir liseden mezun oldu. 1989 yılında Elon Musk akrabalarının yanına Kanada’ya taşındı. Kanada vatandaşlığını aldı. Sonra Montreal’e gitti. Kingston, Ontario’da Queen Universitesine girdi. Pennsylvania Universitesinden, Penn’den aldığı burs ile 1992 yılında ABD’ye taşındı. Lisans ögrenimini Fizik dalında tamamladı. Daha sonra Pennsylvania 
Universitesinde, Wharton School'da Ekonomi Lisans programını tamamladı.

Tesla Motors;
Yüksek performanslı elektrikli araçlar üreten bir otomotiv firmasıdır. Firma 2003 yılında Martin Eberhard ve Marc Tarpenning adlı mühendislerin oluşturduğu küçük bir ekiple San Carlos’da faliyetlerine başladı. Elon Musk projeye 2004 yılında katıldı. Takip eden yıllar içinde ekip, bilişim, elektronik ve otomotiv sektöründen mühendislerle genişledi. Haziran 2010 yılında Tesla halka arzını başlattı. ABD geçmişinde Ford’dan sonra halka açılan ikinci araba şirketiydi. 2014 yılında almış olduğu patentleri serbest kullanıma açarak elektrik motorlarının gelişimine katkı sağlamıştır. Tesla Motors’un %30’unun sahibi olan Elon Musk, 5 Şubat 2015 itibariyle Tesla Motors’un hisse fiyatı $220,99 ve piyasa değeri 27.44 milyar $’a ulaşmıştı. 


SolarCity;
SolarCity Peter ve Lyndon Rive kardeşler tarafından Temmuz 2006 yılında kuruldu , onların kuzeni olan Elon Musk güneş şirketi için başlangıç konsepti önerisiyle şirketin kurulmasına yardımcı oldu. Şirketin yönetim kurulu başkanlığına geçti. Şirket günümüzde güneş panelinden şarj istayonuna kadar çeşitli amaçlar için kullanılan sistemleri tasarlamaktadır.

Hyperloop;
Elon Musk, Hyperloop aracını bizzat kendi tasarladı. Tasarıma göre araç metro gibi tüneller içinden gidecek ve vakum teknolojsini kullanacak. Ayrıca aracın enerjisi de güneş panelleri yardımıyla sağlanacak. Projenin tamamlanmasıyla saatte 1200 km/h hıza ulaşması beklenen Hyperloop ulaşımda yeni bir çığır açacak gibi görünüyor.

Zip2;
Kardeşi Kimbal Musk ile beraber yeni organizasyonlar için bir çevrimiçi içerik yayınlama yazılımı olan Zip2 projesine başladılar. 1999 yılında Compaq’ın AltaVista birimi, Zip2’yi 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolarlık hisse senedi vererek satın aldı.

PayPal(X.com);
1999 yılının Mart ayında bir çevrimiçi finans ve ödeme servisi olan X.com’un ortak kuruculuğunu yaptı. Ertesi yıl X.com ile aynı büyüklükte bir açık arttırma sistemi olan Confinity’yi bünyesine katarak PayPal’ı oluşturdu. Ekim 2002 yılında PayPal, eBay tarafından $1.5 milyarlık hisse senedi karşılığında satın alındı. 

Space Exploration Technologies’i (SpaceX);
2002 yılının Haziran ayında, üçüncü şirketi Space Exploration Technologies’i (SpaceX),  kurdu. Şu anda bu şirketin CEO’su ve CTO’sudur. SpaceX roket teknolojisinin durumunu ilerletmeye odaklanmış fırlatma araçları geliştirip üreten bir şirkettir. Şirketin ilk iki fırlatma aracı Falcon 1 ve Falcon 9 roketleri; ilk uzay aracı ise Dragon’dur.

(02.02.2022 ABD)

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ