Eski SSCB' de gizlice çoğaltılıp dağıtılan ve genellikle Sovyet hükümetinin uygulamalarını eleştiren yayınlara verilen ad ...

Samizdat,
Rusça: самиздат
Rusya'da gizli yayın.
Yeraltı yayıncılığı ve yayınları.
Bildiri,
Teksir,
Ozalit,
Eski SSCB' de gizlice çoğaltılıp dağıtılan ve genellikle Sovyet hükumetinin uygulamalarını eleştiren yayınlara verilen ad.

Sovyet bloğunu oluşturan ülkelerde kaçak yayınları ve bu yayınların el altından dağıtılmasını kapsayan terimdir. Kaçak yayınlar ve bu yayınların elle dağıtılması anlamına geliyor. 

Komünist rejim tarafından sansürlenen yayınların kopyaları kısa bir sürede basılır ve bu kopyaları alanlar da kopyalayarak dağıtıma devam edilir. Çoğunlukla el yazısı ya da daktilo yazısı olurdu. Samizdat, 1990 yılının başında hükumetten bağımsız medya organları ortaya çıktığı zaman ortadan kendiliğinden kayboldu.

Samizdat, bir yayın evi tarafından basılmayan, yazarın kendisi tarafından yayımlanan belge.
Eski SSCB ve Doğu Avrupada yayınlanması yasak edilen eserlerin çoğaltılıp elden ele yayılması. Samizdat devlet tarafından yasaklanan kitapların ve dergilerin devlete karşı çıkan gruplar tarafından yasa dışı olarak basılması dağıtılmasıdır. Kapsamı içerisinde muhalif hareketler, rejime yönelik protestolar, siyasi duruşmaların transkriptleri, sosyo-ekonomik ve kültürel konuların analizi ve benzeri, hatta pornografi konuları yer alır. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ