ABD' de Washington, Jefferson, Lincoln ve Roosvelt'in dev büstlerinin oyulu olduğu dağ ...

Rushmore,
Rushmore Dağı Anıtı, 
Rushmore Mountain.
ABD Başkanlarından Washington, Jefferson, Lincoln ve Roosvelt' in dev büstlerinin oyulu olduğu dağın adı. Amerika Birleşik Devletlerinin Güney Dakota eyaletinde, Rushmore dağının Black Hills (Siyah Tepeler) denilen kayalıklarındadır.

Bu anıt, Amerika Birleşik Devletlerinin dört başkanını gösteren dev heykellerden oluşur. Heykeltıraş John Gutzon Borglum' un ve oğlunun eseridir. Heykellerin yapımına 1936 yılında başlanmıştır. Sert granitler yontularak başlayan bu çalışma 14 yılda tamamlanmıştır. Black Hills tepelerinde yan yana kabartma heykelleri bulunan dört Amerika Birleşik Devletleri başkanları şunlardır. Soldan sağa doğru: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt ve Abraham Lincoln'dür. Heykellerin her birinin yüksekliği 18-20 m. dir. Heykellerin, büyüklüğü hakkında bir fikir verebilmek için bir başta çeneden yukarı olan kısım beş katlı bir bina yüksekliğindedir. 

Bu muhteşem anıtın yaratıcısı Gutzon Borglum, işleri tamamlayamadan 1941 yılında öldü. Yarım kalan eser kendisi gibi heykelci olan oğlu tarafından 1950 yılında tamamlanmıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ