Eski Roma' da en yüksek iki devlet görevlisine verilen ad...

Konsül, 
İng. Consul,
Sezar, 
Makam, 
Antik Roma medeniyetinin cumhuriyet ile yönetildiği dönemdeki en üst düzey yöneticileri ifade eder.
Fransa’da, 1799 yılından 1804 yılına kadar ülkeyi birlikte yöneten üç devlet başkanından her birine, Napolyon, öncesi görev alan devlet başkanlarına verilen ad.

Eski Roma' da en yüksek iki devlet görevlisine verilen ad. Eski Roma devletinde her yıl seçilen ve devleti birlikte yöneten iki devlet başkanından her birine konsül denir. Roma'da konsül olacak kişiler soylu, askeri açıdan başarılı, varlıklı ve Romalıların desteğini almış, aile babası olması gerekli şartlardır.

Roma'da, Devlet yapısı gereği vatandaşlarının özgürlüklerini kısıtlamaya çalışan düzenli bir yapıdadır.  Halkla devlet arasında bir anlaşma olması ve Devlet her zaman en iyisini bilir mantığıyla idaresi gereklidir. Toplumun güvenliğini sağlamak için devletin elinde güç ve bu güç, herkesin iyiliği için bazı özgürlükleri kaldırır. Romalılar bu güç ile savaş zamanında başkumandanlık yapan yöneticilerin kolaylıkla diktatör olabileceği gerçeğini ortadan kaldırmak için de bir yıllık süre için çift konsül seçim sistemini getirmişlerdir. Böylece darbe ve diktatörleri önlemek istemişlerdir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ