Bingöl'ün Karlıova ilçesinde bir mağara ...

Kübik Mağarası,
Zağ Mağarası, (Kuşburnu),
Çiçektepe Köyü Mağarası,
Kalkanlı Köyü Mağaraları
Buban mağaraları ,
Kübik Mağarası; Karlıova ilçesinin Kübik Köyü yakınındadır. İçinde cilalı Taş ve Tunç Devrine ait bazı kalıntılar vardır. Duvarlarında bir takım oymalar ve işlemeler mevcuttur.

Zağ Mağarası;
Murat Nehri kıyısında, Gökçeli ve Yenidal köyleri arasında sarp bir kayalıktadır. Bingöl -Solhan - Muş karayolunun 18. km. den ayrılır. Genç ilçesine bağlı Kepçeli (Gırnos) Köyünün Kuşburnu (Zağ) Mezrasındadır. Murat nehrine bakan tarafı yerden 200-300 m. yüksektedir. Mağara, üç kattır. Her bir katta 26 oda mevcuttur. Katlar arası geçiş yuvarlak bacalarla, odadan odaya geçişler ise kapılarla sağlanmıştır. Birinci katta Zahire deposu olarak kullanıldığı sanılan kuyular, alt katta oturma odaları, en üst katta iki haremlik odası mevcuttur. Zağ, sağ yöne ayrılan Gökçeli-Kuşburnu Köy Yolunun 5. km. de yer almaktadır.

Çiçektepe Köyü Mağarası;
Mağara, Kiğı ilçesinin Çiçektepe köyünde, Sivri Dağının eteğinde bulunmaktadır. Mağarada iki oda, at için yer, yemlik ve çocuk beşiği mevcuttur. Mağaranın bulunduğu yer oldukça eğimli bir yapıya sahiptir. Bu mağara, Kiğı'nın çok eski çağlardan beri insan topluluklarına mesken olduğunu göstermektedir.

Kalkanlı Köyü Mağaraları;
Yayladere ilçesine bağlı Kalkanlı Köyü yakınlarında bulunan mağaralar, bir çok oyma sanatı ile süslenmiştir. Mağaralar ve mağaraların çevrelediği şelale turistik bir öneme sahiptir.

Buban mağarası;
Sancak Beldesi'ne bağlı Oğuldere köyünde tarihi mağaradır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ