Baobap ağacının kurutularak toz haline getirilen yapraklarından yapılan besin maddesi...

Lavo,
Baobap ağacı (Adansonia), 
Baobab, ebegümecigiller (Malvaceae)  familyasının Afrika ve Asya’ nın tropikal bölgelerinde yetişen, yapraklarını döken ağaç türlerinin ortak adıdır. Baobab ağacının boyu 18-20 m. gövdesinin çevresi 30 m. dir. Baobab ağacının yumuşak ve süngerimsi bir gövdesi vardır. Meyveleri kavun gibidir. 

Ağaç, dalları aşağıya doğru sarkar ve kubbe gibi görünür. Ağacın kabuğundan ve yapraklarından adasonina adı verilen ateş düşürücü bir ilaç üretilir. Ağacın odunundan kağıt imal edilir. Asya ve Afrika'nın sıcak bölgelerinde yetişir. Bu ağacın 10 kadar türü vardır. Baobab ağaçları uzun ömürlüdür. Yerel halk tarafından şişe ağaç, tepetaklak ağaç, fil ağacı olarak bilinir. Baobab ağacına yerliler, meyvesinin portakaldan altı kat daha fazla vitamin içermesi nedeniyle vitamin ağacı da derler. 

Odunu çok gevşektir. Ağacın gövdesine demir bir çubuk kolayca sokulabilir. Yaprakları, at kestanesinin yapraklarına benzer. Yerlilerin maymun ekmeği adını verdikleri, yumurta biçiminde ve portakal büyüklüğündeki meyvesinin içinde eskiden eczacılıkta kullanılan, unlu, etli bir kısım vardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ