Güney Avrupa' da yaygın olan ve ısırması iltihaplara yol açan iri bir örümcek ...

Tarantula,
Taranten (İtalyanca), 
Theraphosidae.
Akdeniz bölgesinde yaygın olarak görülen bir örümcek tipidir. Genel olarak Kuzey ve Güney Amerika'da yaşayan, iri ve vücudu kıllarla kaplı örümceğimsi  bir familyadır. Yaklaşık 900 türü vardır. Bu türlerinin hepsi zehirlidir.  Tarantular birbirlerini daima tehdit ya da yem olarak görürler. 

Yuvalarına yakın geçen diğer böcekleri ve örümcekleri avlayarak beslenirler. Toprak içerisinde veya yerde duran malzemelerin altında yuva yaparlar. Toplamda 8 bacağı vardır. Boyları 2-10 cm arasında değişir. Bacak boylarının 25 cm'ye kadar olduğu cinsleri de vardır. Afrika, Asya ve Amerika dışında dünyanın bir çok egzotik iklime sahip ülkelerinde yaşamlarını sürdürürler. Tarantulaların dişileri daha büyüktür. Erkeklerin vücutları dişiye göre daha sıska ve uzun bacaklıdır. Dişileri doğada 30 yıla kadar yaşadığı biliniyor. Dişi, çiftleşme esnasında erkeği öldürebilir. Bu nedenle erkek  5-10 yıl ömürlüdür. Tarantula ısırığı sanki arı sokması gibi veya şiddetli ağrılar şeklinde olabilir. Bazen de hiç bir şey hissedilmez. Isırma yerinde anında soğukluk ve uyuşukluk oluşur. Bu durum yavaş yavaş bütün vücuda yayılır.

Tarantulaların doğadaki en büyük düşmanı yaban arısı, peptis'tir. Dev yaban arısı diğer hayvanların aksine yuva yapmak, kuluçkaya yatmak gibi işlerle uğraşmaz. Üreyebilmesi için bir tarantula bulması ve yumurtasını o Tarantulanın içine bırakması gereklidir. Bu yüzdende toprak altında yaşayan Taratulaları bulabilmek için gün boyu toprak üzerinde tarantulanın kokusunu aradığı olur.   

Tarantulalar çok sayı da göze sahip olmalarına rağmen bu yetenekleri körelmiştir. Yaklaşık 30 cm'den sonrasını net şekilde algılayamazlar. Bu nedenle vücutlarındaki kıllar aynı zamanda sensör görevi görmektedir, rüzgar, titreşim gibi etkenleri esas alarak avlarını yerini tespit ederler.                   

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ