Denizcilikte kullanılan bir palanga donanımında halatın, makaralar arasında işleyen bölümü ...

Veta,
Palangayı meydana getiren halat donanımının iki makara arasında kalan kısmına veta denir. 
Denizcilikte kullanılan bir palanga donanımında halatın, makaralar arasında işleyen bölümü.
Palanga sisteminde yapılacak iş için gücün uygulandığı halat çımasına tirenti denir.
Az güç sarfı ile fazla iş yapılmasını sağlayan makara(lar) ve arasından usulüne uygun olarak donatılmış, bir halattan meydana gelmiş sistemlere palanga donanımı denir. 

Palanga Tipleri;
Bir palangada makaralardan biri daima sabit ve diğeri ise hareketlidir. Buna göre mekanik avantajı belirlemek için, hareketli makara üzerindeki veta adedi ile tirentiye tatbik edilen kuvvet çarpımı bize mekanik avantajı verir. Palangalar sağladıkları bu mekanik avantaja göre sınıflandırılırlar. Palanga donanımlarında kullanılan halatın bir çımasının makaranın bülbüle bağlandığı kısmına rigavo denir. Minda deyimi bir palanganın çalışma anında makaralarının birbirine dokunacak şekilde yaklaşmasıdır. Minda olan bir palanganın veta kısmının uzatılmasına ve makaraların birbirinden açılmasına tramola denir. 

Bu denizcilik terimlerinden bati ise bir palanga sisteminde uzun süre çalışan bir halatın, palanganın makaralar arasında çalışan kısmında yıpranma ve aşınma daha çok olacaktır. Bu nedenle palanga halatının tirenti kısmı daha az aşınacağından yeni ve sağlam kalacaktır. Bir süre çalışan palangalarda tirenti kısmının rigavo, rigavo kısmının tirenti olarak değiştirilmesidir. Donatılmış bir palanganın tamamen fora edilmesine ıspasa denir.

Palanga Türleri;
Adi Palanga, 
Top Planaga, 
Kabasorta, 
Parale, 
Sübye Palanga, 
Mantikapan, 
Manişka palanga, 
Fraşkon.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ