Erzincan yöresine özgü, yoğurt ve yufka ile yapılan bir yemek ...

İsirin,
İsiron, Siron,
Sırın, (Elazığ yöresinde)
Ziron,
Bayburt’ta ziron olarak ifade edilir. 
Yoğurt ve yufka ile yapılan bir çeşit yemek.
Erzincan yöresine özgü, yoğurt ve yufka ile yapılan bir yemek. Gümüşhane mantısı olarak da anılır ve siron olarak bilinir. Gürcistan, Artvin ve Sakarya’da ise silor ya da silori denir.

İsirin yemeğinin tarifi; 
1 kg un, 1 tatlı kaşığı tuz ve aldığı kadar su ile hamuru hazırlanır.
1/2 kg yoğurt, 3 -5 diş sarımsak ve 1/2 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı pul biber ile sos hazırlanır. Un, tuz ve su ile kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur. Hamuru eşit parçalara, bezelere ayrılır. Oklava veya merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde yufkalar açılır. Isıtılmış teflon tavada çift taraflı hafif pişirilir. Pişen her bir yufka rulo halinde sarılır. Daha sonra 1,5-2 cm eninde kesilerek dikey olarak tepsiye dizilir. Tereyağı eritilip üzerine dökülür. 180 dereceye ayarlanmış fırında 25 dakika pişirin. Fırında pişirilen bu yufkalara siron, ziron denir. Yoğurt, sarımsak, tuz karıştırılarak üzerine dökülür. 

Yoğurtlu yufkaların üzerine kızdırılmış tereyağı dökerek servis edilir. İsteğe bağlı olarak maydanoz ile üzeri süslenebilir. 
Bazen hazır yufka da kullanılmaktadır. Karadeniz ve Doğu Anadolu' nun değişik yörelerinde ramazan ayında sade, etli ve tavuklu da yapılır. Fırında kurutulan yufka' ların, (siron) üzerine sironların üzerine iki bardak su, bir buçuk bardak şeker ile yapılan ılık şerbet gezdirilir. Sonra üzerine dövülmüş ceviz veya kavrulmuş öğütülmüş fındık konulur. Ilık veya soğuk olarak servis edilir. 

Erzincan, Refahiye ve yörelerinde pişirilen diğer tatlar;
Keşkek, Sini, İsirin, Sütlaç, Zıhar böreği, Cevizli böreği, Kete, Madımak, Evelik, Isırgan, Mığlama, Kömbe, Noz, Etli çiğit yahnisi, Kabak çiçeği dolması, Fıtı pilavı, Yahni, Pestükan çorbası, Ayranlı kesmeaşı, Torkatma (ineğin ilk sütünden yapılır). 

Not: Halk dilinde gürgen ağacına da isirin adı verilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ