Çin'in ilk imparatoru Qin Shi Huang'ın mezarında bulunan ve birlikte gömülen kil askerler ...

Terrakotta.
Terra Cotta,
Terra Kotta Ordusu.
Terrakotta ordusu.
Toprak Askerler.
Çin hükümdarının ölümsüz ordusu.
Taş askerler,
İlk Çin imparatoru Qin Shi Huang ile birlikte gömülen kil, toprak askerler. Bu heykeller,  M.Ö. 210 yılında yapılmış.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Shaanxi eyaletine bağlı Xi'an yakınlarında Yang Zhifa adlı çiftçi ve kardeşleri tarafından 1974 yılında tesadüfen bulunmuş. XX. yüzyılın en büyük arkeolojik keşiflerinden birisidir. 

Tarihte hep ölümsüzlük iksiri aranmıştır. İmparator Çin Şi Huang da eski kralların ve alimlerin sinabar (cıva sülfür) içerek 10 bin yıl yaşadığı inancıyla kendisi de içtiği şaraplara cıva katmış. İmparator, Qin Shi Huang Cıva zehirlenmesinden 39 yaşında ölmüş. 

Ölmeden önce terrakotta yeraltı ordusunu tamamlamış. Öldükten sonra da hükümdarlığının sonsuz olması için öteki dünyada bu işe devam etme inancıyla terrakotta ordusu da beraber gömülmüş. 
Çin imparatorunun mozolesi ve 100 metreyi bulan piramidi, antik şehri ve mezar çeşitli kaygılarla henüz açılmamış. 

Gömülü halde gerçek insan boyutunda ustaca yapılmış binlerce kilden asker heykeli bulunmuştur. Terrakotta ordusu olarak da bilinen bu heykeller 2300 yıl öncesine, Çin’i birleştiren ilk imparator Çin Şi Huang dönemine aittir. 2007 yılında bu askerler altı aylığına Londra’daki British Museum’da da sergilenmiş. 

Bu heykeller kırmızı, mavi, pembe ve sarı renklerde boyanmış, ama bugün renkleri solmuş halde. Ellerinde taşıdıkları gerçek silahlar da bugün yok artık. Çin Şi Huang M.Ö. 221 yılında Çin’i birleştiren imparator olarak biliniyor. Bütün topraklarda yazıyı, parayı, ağırlık ve ölçü birimlerini standart hale getirmiş, kanallar ve yollar yaptırmış. Kuzey sınırlarını akınlardan korumak için Çin Seddi’nin inşaatını da o başlatmış.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ