Adana ve Mersin yöresinde güğümlere doldurularak sokaklarda satılan ve böbreğe iyi geldiğine inanılan meyan kökü şurubu ...

 Aşlama,
(Haşlama).
Meyan kökü şurubu,
Meyan kökü,
Meyankökü, 
Piyan,
Boyan,
Licorice
Adana ve Mersin yöresinde güğümlere doldurularak sokaklarda satılan ve böbreğe iyi geldiğine inanılan meyan kökü şurubu. Adana’ da çok yaygın olan bu hafif şekerli şerbetin yöresel ismi aşlama (haşlama) olup, kendine has tadı ile yazın çok içilen bir içecektir.

Aşlama şerbetinin yapılması; 
3 litre su için 1 kök yani ezilmiş bir avuç dolusu meyan kökü  derin bir tencereye konur. Üzerine bol su konur. 

Birkaç saat, meyan kökü, kendine has koyu rengini ve tadını suya bırakana, tortusu dibe çökene kadar bekletilir. Tel süzgeçten geçirilir. Meyan şerbetinin berrak ve tortusuz olması için, bir süre daha dinlendirilir. Temiz bir çift kat tülbentten süzülerek sürahiye veya şişelere aktarılır. Şerbetin tadı kontrol edilir. Şerbetin kıvamı koyu ise, acılığını gidermek, tadını ayarlamak için yeteri kadar su ilave edilir.  

Not:
Soğutularak servis yapılır. Meyan kökü şurubu fazla miktarda tüketilirse yüksek tansiyona ya da baş ağrısına sebep olur. Hamilelerin ve emziren bayanların kullanmaması gerekir. Anemi yani kansızlık hastalığı bulunanlar ile yüksek tansiyon hastaları kullanmamalıdır. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ