Gamalı haç ...

Svastika,
Gamalı haç.
Sanskritçe: स्वस्तिक 
Gamalı haç, tarih öncesi dönemlerden kalma semboldur. Kolları saat yönüne dönük olan svastika başarı, uğur ve aydınlığı, saat yönünün tersine olan svastika ise geceyi, karanlığı ve uğursuzluğu sembolize eder.  Svastika, dünya üzerinde belki de en çok nefret edilen sembollerden bir tanesidir.

Nazilerin başlıca sembollerinden ilki olup, üzerinde gamalı haç bulunan bayraktı. Gamalı haçın tarihi eskiye dayanır. Adolf Hitler’in Nazi bayrağını tasarladığı tarihten en az 5.000 yıl önce kullanılmaktaydı. Swastika (gamalı haç), Sanskritçe iyi talih ya da iyilik anlamına gelen svastika sözcüğünden türemiştir. İlk olarak Neolitik Avrasya’da görülen bu motifin (kancalı haç), güneşin gökyüzündeki hareketini temsil ettiği düşünülmektedir. 

Bugüne kadar Hinduizm, Budizm, Jainizm ve Odinizm gibi inanç sistemlerinde kutsal bir simge olarak kullanılmıştır. Hindistan ya da Endonezya’daki tapınaklarda ya da evlerde çok görülür. Gamalı haçların Avrupa’da da Hıristiyanlık öncesi Avrupa kültürlerinde görüldüğü gibi, eski bir tarihi vardır. Hitler’in Kavgam’da belirttiği gibi bayrağın, seçim posterlerinin, pazubantların, madalyaların ve ordu ve diğer kurumlar için üretilen rozetleri üzerinde yer alan gamalı haç, Nazi propagandasının en çok tanınan simgesi olmuştur. Aryanlar arasında gurur kaynağı olan gamalı haç, Yahudiler ve Nazi Almayasının düşmanları için korku uyandıran güçlü bir simgeydi. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ