Etiyopya'da Omo vadisinde yaşayan şişman adam yarışması yapılan bir kabile ...

Bodi,
Meen,
Bodi diğer adıyla Meen kabilesi. Etiyopya'nın güneyinde, Omo vadisinde yarı göçebe yaşarlar.
Bodi kabilesi yeni yıl kutlaması olan şişman adam yarışması için her köyden gençler yarışır. Doğu Afrika’daki  Omo vadisinde yaşayan kabileler teknolojiden bağımsız bir şekilde tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağlamaktadırlar. 

Bu kabileler değişik kıyafetleri, vücut makyajları, örf ve adetleri farklıdır. Kadınlar keçi derisinden yapılan etekler giyerler. Erkekler sadece bel kısımlarına taktıkları ince bez ya da kumaşlarla bilinirler. Diğer kabilelerde olduğu gibi Bodi kabilesi de vücut boyama, kulak ve dudaktaki takılarıyla dikkat çeker. Bodi kabilesini diğer kabilelerden ayıran farklı bir geleneği var. Haziran düzenledikleri bir törende genç erkekler yarışır ve yarışın kuralı ise çok kilolu olmaktır. Bodi kabilesinin en fazla tükettiği besinler bal ve süttür. Erkekler haziran ayında düzenlenen yarışı kazanabilmek için 6 ay boyunca inek kanı ve süt içip kilo almaya çalışırlar. Çünkü bu köyde kilolu erkek yakışıklı erkek olarak görülüyor. Yarışmayı kazanan kişiye kabile tarafından unvan verilir. 

Bu kabilelerden Bodi diğer adıyla Me'en kabilesi tarafından şişman adam yarışması yapılmaktadırlar. Bodi kabilesi üyeleri arasında yapılan yarışmaya katılanlar altı ay boyunca sadece inek sütü ve kan içerek şişmanlıyor. Evlerinden dışarı çıkmaları hatta cinsel ilişki de bu süreçte yasak. Hazırlık aşamasında adayların eşleri ve kızları, aile reislerine her sabah bir saksı dolusu bambu sütü ve kan getirerek bunlarla beslenmeleri sağlanır.  Yarışmacılar bu süre zarfında akıl almaz bir diyete başlıyor. Köyün yaşlıları ve diğer erkekleri de bu töreni izleyip birinciyi belirliyor. Bu yarışma sonunda kazanan herhangi bir ödül elde etmiyor ancak kabile içerisinde ömür boyunca bir kahraman gibi itibar görüyor.

Etiyopya ve Omo Vadisindeki bazı kabileler;
Turkana Kabilesi,
Dassanech Kabilesi,
Bodi (Me’en) Kabilesi,
Tsemay (Tsemey) Kabilesi,
Kwegu (Kwego) Kabilesi,
Konso Kabilesi,
Dorze Kabilesi,
Afar ( Danakil ) Kabilesi,
Surma ( Suri ) Kabilesi,
Bume ( Bumi ) Kabilesi,
Ari Kabilesi,
Benna ( Banna ) Kabilesi,
Karo Kabilesi,
Hamer Kabilesi,
Arbore ( Erbori) Kabilesi,
Mursi Kabilesi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ