Başka bir objenin içine gömülü olan bilinçaltı mesajı olarak tanımlanan bir işaret ya da mesajlara verilen ad ...

Subliminal,
Bilinçaltı, 
Şuuraltı. 
Tahteşşuur,
Psik, bilinçaltı, bilinçdışı, bilinçaltı ile algılanan anlamına gelir. 
Bilinçaltı mesajı olarak tanımlanır. 
Başka bir objenin içine gömülü olan bir işaret ya da mesajdır. Normal insan algısı limitlerinin altında kalmak, o anda fark edilmemek üzere tasarlanmış olup insanın bilinçli dikkati tarafından fark edilemezler. Bu tür mesajlar insanın bilinçaltını etkiledikleri için reklamcılık ve propaganda alanlarında sıklıkla subliminal teknikler kullanılmaktadır.  

Reklamcılıkta sıkça kullanılır. Subliminal mesaj başka bir objenin içine gömülü olan bir işaret ya da mesajdır. İnsan algısı limitlerinin altında kalmak, o anda fark edilmemek üzere tasarlanmıştır. 

Marka ve ürünlerin pazarlamasından toplumun ilgisini, ihtiyacını ve algısını değiştirmeye kadar birçok konuda kullanılmaktadır. Dizilerde veya filmlerde karakterlerin içtiği içecek markaları, kıyafetleri subliminal mesaj örnekleridir. Subliminal mesajların amacı insanların beş duyu organı ile algılayamadığı ve engelleme durumu olmadığı direk beyne verilen mesajlardır. Subliminal mesaj sadece fotoğraf olarak değil ses dosyalarında da bulunmaktadır.

Bu tekniklerin amaçları, etkisi, kullanım sıklığı ve rekabet gibi konularda ahlaka uygunluğu konuları tartışmalıdır. Bu da toplumlarımızı yönlendirmeli reklamlara karşı savunmasız bırakmaktadır. Günümüzde yayınlanan dizilerde, filmlerde, çizgi filmlerde ve bu tarz programların çok büyük yüzdesinde subliminal mesajlar kullanılmaktadır. Hatta sadece subliminal mesajlar kullanılmakta ve 25. kare tekniği de kullanılmaktadır. 

Televizyonlarda ve sinemalarda yayınlanan her tür video kaydında 25. kare tekniği uygulanır. Bir film şeridinde bulunan her bir saniyeye 24 film karesi yerleştirilmesi normaldir. Çünkü biz insanlar gözümüzde saniyede 24 kare algılanır. Ancak bir saniye içerisine yerleştirilen 25. kareyi gözümüzle göremeyiz ama beynimiz bu durumu algılar ve bilinç altımıza yerleştirir. Bu şekilde bir çok mesaj bir çok reklam unsuru bizlere aktarılır. Subliminal mesajlar hem iyi hem de kötü amaç ile kullanılabilir. Bu tür mesajların verilmesi bir bireyin karar aşamasını etkilediği için yasal olarak yasaklanmıştır.

En bilinen deney bir reklam uzmanı tarafından 1957 yılında yapılan piknik isminde bir filmde uygulanmıştır. Hazırlanan bu filmin her 5 saniyesine 0.003 saniyelik görüntüler eklenmiş ve bu görüntüler ile aç mısın? patates ye, mısır ye, kola iç, mesajları verilmiş. Filme ara verdiğinde patlamış mısır, kola ve patates satışlarında aşırı yükselme gözlemlenmiş.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ