Polonya'da yaklaşık üç milyon kişinin imha edildiği en büyük Nazi toplama kampı ...

Auschwitz,

Polonya’daki Krakov kentinin 60 kilometre güneybatısındaki Auschwitz, 1940 yılının ilkbaharında inşa edilmişti. 
Auschwitz, Nazi döneminin en büyük toplama ve imha kampıydı. Kitlesel ölümlerin organizatörü  Adolf Eichmann’ dı. 1942 yılından itibaren Avrupa’nın dört bir yanındaki Yahudiler Auschwitz’e yollandı. Yaklaşık 1 milyon 300 bin Yahudi Auschwitz’e getirildi. 

Auschwitz'in ünlü sloganı;
"Arbeit macht frei - Çalışma insanı özgürleştirir."

1943 yılından itibaren Yahudiler, Romanlar, Sintiler ve diğerleri Nazi güçleri tarafından endüstriyel olarak öldürülmeye başlandı. Tutuklular kamptaki dört gaz odasında öldürülüyor ve ardından cesetleri yakılmak üzere krematoryuma gönderiliyordu.

Eichmann, Reich Ana Güvenlik Baş Dairesi (RSHA) olarak adlandırılan kuruluşun Yahudi işlerinden sorumlu yöneticisiydi. Bu daire aslında SS yapılanmasının bir nevi terör aracıydı. Eichmann 2. Dünya Savaşı’nın sonunda Vatikan’ın desteğiyle Arjantin’e kaçtı. Ancak İsrail gizli servisi, 1960 yılının mayıs ayında peşini bırakmadığı Eichmann’ın izini buldu ve onu İsrail’e kaçırdı. İsrail’de hakim karşısına çıkarılan Eichmann, Yahudilerin soykırıma uğratılmasında büyük rol oynamadığını iddia etti, ancak mahkemeyi ikna etme konusunda başarılı olmadı. Eichmann yargılama sonunda suçlu bulundu ve 1962 yılında idam edildi.

Holokost olarak adlandırılan Yahudi soykırımı toplamda ise 6 milyon kişinin canına mal oldu. En az yaklaşık 5 milyon 600 bin Yahudi, yarım milyon Sinti ve Roman öldürüldü. Nazi döneminde ayrıca fiziksel engelliler, eşcinseller ve Yehova Şahitleri sistematik olarak yok edildi. Öldürülenler arasında 1,5 milyon da çocuk var. Federal Almanya Cumhuriyeti, 1996 yılından beri 27 Ocak'ta Nazi kurbanlarını anıyor.

Toplama Kampları; 
Arbeitsdorf, Auschwitz (Silezya-Polonya), 
Bergen-Belsen(Hannover), Buchenwald (Weimar), Dachau, 
Flossenbürg (Bavyera), 
Gross-Rosen (Silezya-Polonya), 
Herzogenbosch, 
Kaunas, Krakow-Plaszow, 
Majdanek(Polonya-Lublin), Mauthausen (Avusturya), Mittelbau-Dora (Saksonya), 
Natzweiler-Struthof (Alsace), Neuengamme (Hamburg), 
Ravensbrück, Riga-Kaiserwald, 
Sachsenhausen (Oranienburg), Stutthof ( Danzig), Sobibor, 
Treblinka, 
Vaivara, Varşova,  Vaught(Hollanda), 
Wewelsburg. 
Babi Yar, Belzec, 
Chelmno, 
Jungfernhof (Litvanya), 
Maly Trostinets (Belarus), 


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ