Polonya’nın Lublin kenti yakınında, altı yüz binden fazla insanın yok edildiği Nazi toplama kenti...

Belzec,
1942’ de Polonya’ daki Belzec kampında 600.000, 1942 Mayısında kurulan Sobibor’ da 200.000 Çekoslovakya’ da Treblinka kampında, 900.000 kişi öldürüldü. Bu insanların çoğu Yahudi ve çingeneydiler. Belzec’ ten sadece iki kişi sağ çıkabilmişti. En büyük ölüm kampı Auschwitz ve Birkenau (Auschwitz-II) kamplarıydı. 

Bütün Avrupa’dan toplanarak kamplara tıkılanlardan 10 milyon kişi ölmüştü bunların tam 4 milyonu Auschwitz’de öldürüldüler. Öldürülen toplam 10 milyon insanın 6 milyonu sadece etnik ve dinsel kimliklerinden dolayı imha edilen soykırıma tabi tutulan Yahudiydi.
Naziler ilk toplama kampı Dachau (Münih) kampını Hitler' in 1933 yılında iktidarı ele geçirmesinin hemen ardından kurdular. Savaşın sonuna kadar, 22 ana toplama kampı (Stamlager) ve bunlara bağlı 1.200 kamp, Aussenkommandolar ve binlerce daha küçük kamp kurulmuştur. Bunların yanı sıra, Avrupa' nın Alman kontrolü altındaki tüm bölgelerinde binlerce küçük kamp da oluşturulmuştur.

Söz konusu 22 ana kamp alfabetik sıraya göre şöyledir:
Arbeitsdorf, Auschwitz (Silezya-Polonya),
Bergen-Belsen(Hannover), Buchenwald (Weimar), Dachau,
Flossenbürg (Bavyera),
Gross-Rosen (Silezya-Polonya),
Herzogenbosch,

Kaunas, Krakow-Plaszow,
Majdanek(Polonya-Lublin), Mauthausen (Avusturya), Mittelbau-Dora (Saksonya),
Natzweiler-Struthof (Alsace), Neuengamme (Hamburg),
Ravensbrück, Riga-Kaiserwald,
Sachsenhausen (Oranienburg), Stutthof ( Danzig),
Vaivara, Varşova,
Wewelsburg.

Ayrıca diğer kamplar;
Hollanda-Vaught,
Treblinka,
Sobibor,
Ravensbrück,
Babi Yar
Chelmno,
Belzec,
Auschwitz-Birkenau(Silezya-Polonya),
Jungfernhof (Litvanya),
Maly Trostinets (Belarus),

Chelmno’daki kurbanlar gaz odalarında (iç bölmelerine motor egzozu verilen, hava geçirmeyen gaz arabaları) öldürüldü. Belzec, Sobibor ve Treblinka kamplarında, gaz odalarına bağlı sabit motorlardan çıkan karbon monoksit gazı kullanıldı. En büyük ölüm merkezi olan Auschwitz-Birkenau’ da öldürme maddesi olarak Ziklon B’ nin (kristalin hidrojen siyanid) kullanıldığı dört büyük gaz odası vardı. Majdanek’teki gaz odalarında hem karbon monoksit, hem Zyklon B kullanılıyordu. Hitlerin Nihai Çözüm uygulamasında milyonlarca Yahudi ölüm merkezlerindeki gaz odalarında öldürüldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ