Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde, on iki bin yıl öncesine tarihlenen ünlü bir höyük...

Körtiktepe,
Körtiktepe Höyüğü,
Üçtepe Höyük,
Boncuklu Höyük,
Körtik Tepe Höyüğü, Ilısu Baraj Gölü içindedir.

Diyarbakır’ın Bismil ilçesi, Ağıl Köyü ve Aşağı Sazlık mezrası yakınlarında, Batman Suyu ve Dicle Nehri'nin kesiştiği bölgede ve Batman İli'nin yaklaşık 14 km güneybatısındadır. Dicle Üniversitesi (D.Ü) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nce gerçekleştirilen kazılarda gün ışığına çıkarılan 120 insan iskeletinden kadınlara ait bazı kafataslarında darbe izine rastlanması üzerine kadına yönelik şiddetin Ortaçağ dönemine uzantısı araştırılıyor.

Diyarbakır tarih boyunca Amida, Amid, Kara-Amid, Diyar-Bekr, Diyarbekir, Diyarbakır adlarını almış. Diyarbakır Güneydoğu Anadolu bölgesinin orta bölümünde, Mezopotamya´nın Elcezire denilen, kuzey kısmındadır. Yontma taş ve Mezolitik devirlerde Diyarbakır ve çevresindeki mağaralarda yaşanıldığı, yapılan Arkeolojik araştırmalar ile anlaşılmıştır. 

Ergani yakınlarındaki Hilar Mağaraları paleolitik dönemden itibaren yerleşime sahne olmuş, Roma döneminde de M. S 1-5 yy’da yerleşim devam etmiştir. Silvan yakınlarındaki Hassuni Mağaraları mezolitik dönemde yerleşim yeri olarak kullanılmış.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ