Kuzey Amerika'da yetişen, odunu ve yaprakları aromalı olan bir ağaç ...

Sasafra,
Sassafras.
(Sassafras albidum)
Kuzey Amerika'da yetişen, odunu ve yaprakları aromalı olan bir ağaç. Beyaz, Kırmızı ve İpeksi Sassafras çeşitleri vardır. Merkezi Florida ve doğu Teksas'tır. Batı Iowa, Güney Maine ve Ontario ile doğu Kuzey Amerika'da yerli bir tür olarak yetiştirilir. Eskiden Wisconsin'de deniz seviyesinden 1,500 m' de yapraklarını döken orman habitat türü olarak yetiştirilmiş. Sassafras doğu Kuzey Amerika ve doğu Asya'ya özgü  yapraklarını döken ağaçların, soyu tükenmiş bir cinsidir. 

Sassafras yaprakları ve ince dalları hem yaz hem de kışın beyaz kuyruklu geyik tarafından tüketilmektedir. Bazı bölgelerde önemli bir geyik besindir. Genç yapraklar ve ince dallar ezildiği zaman narenciye gibi koku üretirler. Sassafrasin minik sarı çiçekleri ilkbaharda beş yapraklı olarak açarlar. Meyve yaz sonunda, mavi, siyah yumurta şeklinde, 1 cm uzunluğunda, kırmızı saplı bardak şeklindedir. Amerika Birleşik Devletleri' nde Owensboro, Kentucky' de bulunan en büyük Sassafras ağacının yüksekliği 100 m. ve çevresi 21 metrenin üzerindedir. 

Kurutulmuş kök kabuğu  damıtılarak parfüm ve sabunlarda, gıda ve aroma terapi için bir koku olarak kullanılır. Safrol oluşan bir uçucu yağ üretir. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ