Eski Mezdeki dinine bağlı Perslerin ayinlerde kullandıkları, bazılarının yalancı altın mantarı gibi sanrı yaratıcı bir mantar sandığı bitki...

Haoma,
Eski Mezdeki dinine bağlı Perslerin ayinlerde kullandıkları, bazılarının yalancı altın mantarı gibi sanrı yaratıcı bir mantar sandığı bitki.

Haoma ilahi bitkidir. Haoma kökenleri Hint-İran dinine dayanmaktadır. 
Zerdüştlükte ve daha sonra Pers kültürü ve mitolojisinde rastlanmaktadır. Zerdüştlükte Haoma , kutsal bitki ve ondan yapılan içecek. Bitkiden içeceğin dövülerek hazırlanması ve içilmesi Zerdüşt ritüelinin temel özellikleridir. Haoma ayrıca bir ilahiyat olarak kişileştirilmiştir. Sağlık, doğurganlık, bakireler için kocalar, hatta ölümsüzlük gibi temel hayati nitelikleri verir. Dünyevi haoma bitkisinin kaynağı, cennet gibi bir dağda büyüyen parlak beyaz bir ağaçtır. Bu beyaz haomanın dalları , ilahi kuşlar tarafından dünyaya getirildi.

Haoma, Sanskritçe soma'nın Avestan formudur . İkisinin ritüel anlamdaki yakın kimliği, bilim adamları tarafından Zerdüştlüğü önceleyen bir Hint-İran dininin göze çarpan bir özelliğine işaret ettiği düşünülmektedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ