Çin Devlet Başkanı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu ...

Mao Zedong,
(D. 1893 - Ö. 1976),
Çin Devlet Başkanı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusuydu.
Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) kurucusu.
Çin'in en önemli tarihi şahsiyetlerinden biri ve liderli.
Mao Zedong önderliğinde Komünistler 1949 yılında Çin'in kontrolünü ele geçirdiler.

Mao Zedung 26 Aralık 1893 Çin'de doğdu. Çin Devrimi’ne önderlik etmiş ve sol düşüncelerle üniversite öğrenimi sırasında tanışmıştır. 1921 yılında Çin Komünist Partisi'nin kurulmasına katkıda bulundu. Komünistler, Çin milliyetçisi Kuomitang partisiyle 1927 yılına kadar ittifak halindeydi. Kuomitang ile komünistler arasında bir savaş patlak verdi. Mao, bir dizi tarım reformu başlattı. Çinli milliyetçilerle bir gerilla savaşını da sürdürdü. Mao Zedong, Çin Sovyet Cumhuriyeti'ni ilan ederken, Çan Kay şek' in Çinli milliyetçilerine karşı mücadeleyi sürdürdü. Mao'nun köylüler arasındaki desteği artıyordu. Mao'nun komünizmi köylüleri devrimin kahramanları olarak görüyordu.

Bununla birlikte, Çan Kay şek' in birlikleri tarafından taciz edilen Mao Zedung ve adamları, 1934 yılında uzun yürüyüş olarak bilinen süreçte Çin'in içlerine doğru geri çekilmek zorunda kaldılar. Ancak Japonların Çin'i işgali sonunda Çan Kay şek' in milliyetçilerini ve Mao'nun komünistlerini birleştirdi. Böylece 1937 yılında müttefik olan komünistler ve milliyetçiler, II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Japonlarla birlikte savaştılar.

İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle birlikte milliyetçiler ve komünistler arasındaki düşmanlıklar yeniden başladı. 1949 yılında Milliyetçiler yenildi ve liderleri Chiang Kai shek Tayvan'a sığındı. Aynı yıl, ülkenin başında Mao Zedong'un bulunduğu Çin Halk Cumhuriyeti kuruldu.

Mao'nun son yıllarında, 1971 yılında Çin, Birleşmiş Milletler'in (BM) bir parçası oldu. ABD Başkanı Richard Nixon' ın 1972 yılında Çin'e yaptığı ziyaret ile ABD ve Çin arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yol açtı.
Mao Zedong 1976 yılında Çin'de öldü.

Kitapları;
Seçme Eserler (6 Cilt)
Felsefi Yazıları
Kültür Sanat ve Edebiyat Üzerine
Teori ve Pratik
Yeni Demokratik Devrim
Kızıl Kitap
Şiirler
Slavoj Zizek’in Sunuşuyla Mao
Seçme Sözler
Sovyet İktisadının Eleştirisi
Yeni Demokratik Devrim
Pratik ve Çelişki Üzerine
Politik ve Askeri Savaş Sanatı
Yeni Demokratik Devrim
Felsefi Yazıları.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ