Gönlünü çeldiği Büyük İskender'i ikna ederek İran'daki Persepolis kentinin yakılmasına neden olan Atinalı dansöz...

Thais,
Atinalı dansöz,
Atinalı Thais,
(Rusça : Таис Афинская)
Gönlünü çeldiği Büyük İskender'i ikna ederek İran'daki Persepolis kentinin yakılmasına neden olan Atinalı dansöz.
Persepolis tarihte günümüz İran topraklarının Şiraz bölgesinin kuzeydoğusunda yeralan antik kent. 

Persepolis ismi Yunanca Perslerin Şehri anlamına gelmektedir. Şehrin yerel dildeki ismi Perslere ait olan anlamına gelen Parsa' dır. Şehir milattan önce 518 yılında Ahameniş İmparatoru Büyük Darius tarafından kurulmuştur. 

İskender Bu şehri fethetti. Zaferinin onuruna oyunlar düzenletti. Tanrılara pahalı kurbanlar verdi. Arkadaşlarını cömertçe eğlendirdi. Eğlenceler ilerledikçe İskender' in askerleri ve generalleri içkilerin etkisine daha çok girdi ve dengelerini kaybettiler. Bir anda Thais isminde Atinalı bir kadın ortaya çıktı ve İskender' in Asya'daki başarılarının en büyüğünün Pers İmparatorunun sarayını yerlebir etmesinin olacağını söyledi. Bunu duyan genç ve sarhoş askerler ellerine meşaleler alarak Atina' da Perslerin yıktığı tapınakların öcünü almaya koyuldular.

Bu sırada şehri ateşe verenin İskender olması gerektiğini belirtti. Kadın müzisyenlerin de bulunduğu, Dionysus'u onurlandırmak üzere yapılan bir tören sonrasında İskender yangını başlattı. Onu Atinalı Thais takip etti. Tüm sarayı bir anda alevler almıştı, Serhas'ın sarayı yıllar sonra şehrine hasar verdiği basit bir kadının fikriyle yakıldı.

Sarayda başlayan ve Persepolis' i tamamen saran alevler şehirden geriye sadece sütunların, merdivenlerin ve kapıların kalmasını sağladı. Sarayla birlikte antik çağa dair çok sayıda yazıt ve sanat eseri de ortadan kayboldu. Milattan önce 480 senesinde Yunanistan' ın istilasının planlandığı bu saray daha önce belki de hiçbir şehrin görmediği bir zalimlikle ortadan kaldırıldı. Yüzlerce yıl sonra Persepolis bölgede yaşayanlar tarafından 40 sütunlu yer olarak bilindi. 1618 senesinde bu kalıntıların Persepolis' e ait olduğu anlaşıldı. 1931 senesinde Persepolis' te kazı çalışmaları başladı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ