Dünyaca ünlü ilk kadın Profesör, İtalyan Matematikçi ...

Maria Gaetana Agnesi,
Milano, İtalya (1718-1799).
İtalyan Kadın Matematikçi ve Felsefeci.
Maria Agnesi, İtalya'nın Milan kentinde 16 Mayıs 1718 tarihinde doğdu ve 9 Ocak 1799 Milan'da bir manastırda öldü.
Maria Gaetana Agnesi, sayılı bilim alimlerinden olup tüm zamanların ilk kadın matematikçi olarak kabul edilir. 
Matematikte Diferansiyel hesap alanında çalışmalarıyla ünlenmiş.

Matematikte üçüncü dereceden eğrileri incelemiş ve kendi adı ile anılan eğriyi tanımlamıştır. 1748 yılında yayınladığı cebir el kitabı ile tanınmıştır. Aritmetik, cebir, trigonometri, analitik geometri ve hesap üzerine odaklanmıştır. 

İmparatoriçe Maria Theresia'ya adadığı Instituziononi Analitiche ad Uso della Gioventu Italiana (İtalyan gençliği için Analitik eğitimi) adlı yapıtı ile ün kazandı. Kendisi gibi matematikçi olan babası Pietro varlıklı bir aileye mensuptur. Küçük yaşta eski dilleri, birçok modern dili, felsefe ve matematiği öğrendi. Latince, İbranice,Eski Yunanca, İtalyanca, İspanyolca, Almanca ve Fransızca bilen Maria Gaetana Agnesi, papa Benedictus XII tarafından Bologna Üniversitesi'nde matematik profesörlüğüne atandı.

Bilim Dünyasına Katkıları ;
Kapsamlı bir Matematik ders kitabı yayınlandı.
İlk kadın Profesör olarak atanmıştır.
1738 yılında Felsefe Önermeleri (Propositiones Philosophicae) adlı ilk eserini felsefe ve doğa bilimi üzerine yazdı ve yayınladı.
Agnesi Cadısı adı verilen bir eğri ile ünlendi. Bu çan eğrisi denklemine Witch Agnesi adı verilmiştir. Bugün bir çok ders kitablarında bulunur. Esasen İngilizceye çevrilirken yanlış anlam yüklendiğinden versiera cadı anlamında kullanılmıştır. Yani Agnesi eğrisinin cadısı diye tanımlanmış. 
Ters sinüs eğrisi diye bilinen bu özel eğri denklemi; 
 xy2=4a2(2a-x)

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ