Kalp krizi ...

Myokartinfaktus,

Miyokardiyal infarkt,
Myocardial infarction,(MI)
Kalp enfarktüsü,
Acute myocardial infarction, (AMI
Akut myokard enfarktüsü,

Kalp krizi,
Heart Attack.
Kalbin fonksiyonlarının görebilmesi için yeterli miktarda oksijene ihtiyacı vardır. Damar sertliği sonucu ileri derecede daralan koroner damarların içinde pıhtı oluşup tıkanması sonucu o damarın beslediği kalp bölgesine yeterli oksijen gidemeyince 20 dakika içerisinde bu bölgedeki kalp adalesi ölmeye başlar. Bu duruma kalp krizi ( myokartinfaktus ) adı verilir.

Kalp krizinin ilk belirtisi göğüste ağrı ve sıkışma hissi, sol kola ve çeneye yansıyabilir.  Ağrı dinlenme ile geçmez ve 20 dakikadan  fazla sürer. Ağrıyla birlikte soğuk terleme, mide bulantısı ve nefes darlığı olabilir. Bu belirtiler her 2 cinsiyette de aynı şekilde gerçekleşir. Tanı koymada hasta şikayetleri ve geçmiş öyküsü çok yönlendiricidir. Hastanın ailesinde mevcut hastalıkları sorgulanmalı kan analizleri yapılmalıdır. Kalbin elektriksel aktivitesini gösteren (EKG) elektro kardiyogram hekimler için oldukça bilgi vericidir. Kalp ultrasonografisi (EKO),  egzersizin kalp üstündeki etkisi 
(efor testi) ve kalp sintigrafisi (damar hastalığının teşhisinde kullanılan bir yöntem) teşhis koymada diğer yardımcı tetkiklerdir. Tüm bunlar sonucunda net olarak tanı konulamıyorsa veya tanı konulup tedavi yöntemleri değerlendirmek için koroner anjiyografi incelemesi nihai tetkik yöntemidir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ