Karnıyarık yemeği...

Kıstırma,
Karnıyarık yemeği.
İmambayıldı.
Patlıcan yemeği.
Uzunlamasına yarılan kızarmış patlıcanların ortasına kıymalı iç konularak hazırlanmış yemek.
Patlıcan ile kıymanın müthiş buluşmasıyla ortaya çıkan farklı bir lezzettir.

Malzemeler;
250 Gram kıyma(orta yağlı)
6 Adet oval ve orta boy patlıcan. (Sapları yeşil, taze, sert olmayan, yumuşak ve çekirdeksiz patlıcanlar seçilmelidir.)
8 Adet yeşil biber
2 Adet orta boy soğan
3 Adet domates
1/2 Bağ maydanoz
4 diş sarısak.
1 Yemek kaşığı salça.
2 su bardağı zeytinyağı.
1 Tutam tuz, karabiber, kırmızı biber.

Patlıcanları yıkayıp şeritler halinde çizgili-alacalı soyun. Sapın yeşil kısmını koparın. Dibinden kökünü ayırmayın. Aksi halde patlıcanlar dağılabilir. Yarım saat kadar kızartırken yağ çekmemesi için tuzlu suda bekletin. Kızartmak için patlıcanları sudan çıkarıp kurulayın. Kızartma tavasına az bir yağ koyun. Sonra içine bir tutam tuz atılıp kızdırılmış zeytinyağında patlıcanları bütün olarak önlü arkalı yumuşayıncaya kadar yüksek ateşte kızartın. Ağır ağır ve ağzı kapalı bir tencerede kızartın. Sivri biberleri de aynı şekilde ucunu keserek aynı yağda kızartın. Hepsini kızarttıktan sonra kağıt havlunun üzerine alın ve yağı süzülürken içini hazırlayın.

Daha sonra aynı tavada doğranmış soğanları kavurun. Sonra kıymayı ekleyerek suyunu çekinceye kadar kavurarak pişirin. Kavrulan kıyma karışımına kabukları soyulmuş 4 adet domatesi küp küp doğrayın. Suyunu çekene kadar pişirin. Pişen içe, kızarmış biberlerin içini çıkarıp kabuklarını soyun ve parmak kalınlığında doğrayıp ekleyin. Sonra çok ince doğranmış sarımsakları, tuzu, baharatları, karabiberi ve yine ince kıyılmış maydanozları ilave edip karıştırın. Domatesler suyunu salıp, ölene kadar pişirin. Bir iki taşım daha kaynatın. Tencere veya tavanın altını kapatın dinlensin.

Sonra tepsiye veya tencereye kızarmış patlıcanları yerleştirin. Ortalarını,bıçak yardımıyla 1,5-2 cm. derinliğinde çizgi şeklinde açın, Bu kesikleri bir kaşık yardımıyla, patlıcanın içine bastırarak iç malzemesine yer açın. İçlerine tuz serpin. Hazırlanan içi patlıcanların ortasına doldurun. Doldurduğunuz patlıcanların üzerine kalan 1 adet domatesi eşit büyüklükte olacak şekilde halka halka koyun. Herbirinin üzerine ortadan ikiye kesilmiş yarım biber koyun.

Ayrı bir yerde 1 kaşık salçayı 1 kase sıcak suda özeyerek tepsinin dibine, patlıcanların aralarına dökün. İçine birkaç diş sarımsak atın. Daha sonra 180 derece de ısıttığınız fırına sürerek 20-25 dakika pişirin. Tencereye hazırladıysanız ocakta 20-25 dakika pişirin. Üzerine kıyılmış maydanozları serperek servis yapın. Afiyet olsun.

İmambayıldı yapılışı;
Malzemeler:
5 adet oval ve orta boy patlıcan. 
(Sapları yeşil, taze, sert olmayan, yumuşak ve çekirdeksiz patlıcanlar seçilmelidir.)
2 su bardağı sıvıyağ
2 kuru beyaz soğan
6-7 diş sarımsak
7 sivribiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
6 domates
1 tatlı kaşığı tuz ve şeker
1 tatlı kaşığı karabiber½ demet maydanoz
1 limonun suyu

Hazırlanması:
Patlıcanları yıkayıp şeritler halinde çizgili-alacalı soyun. Sapın yeşil kısmını koparın. Dibinden kökünü ayırmayın. Aksi halde patlıcanlar dağılabilir. Yarım saat kadar kızartırken yağ çekmemesi için tuzlu suda bekletin. Suyunu mutlaka havlu ile alın. Sonra içine bir tutam tuz atılıp kızdırılmış zeytinyağında patlıcanları bütün olarak önlü arkalı yumuşayıncaya kadar yüksek ateşte kızartın. Ağır ağır ve ağzı kapalı bir tencerede kızartın. Hepsini kızarttıktan sonra kağıt havlunun üzerine alın ve yağı süzülürken içini hazırlayın.

Soğanları yarım halka piyazlık doğrayın. Sarımsakları ikiye kesin. Biberleri doğrayın. Hepsini bir yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte tavada öldürün. Üzerine kabukları soyulmuş,ve küp küp doğranmış domatesleri ekleyin. Domatesler ölene kadar kavurun.Tuz, karabiber, şeker ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip ateşi söndürün. Patlıcanları tencereye dizin. Ortalarını, bıçak yardımıyla 1,5-2 cm. derinliğinde çizgi şeklinde açın. Kaşıkla içini genişletin. Tabana kadar inmeyin. İçlerine biraz tozşeker, tuz serpin ve hazırlanan iç malzemesini doldurun. Tavada kalan domatesli suyu tepsinin dibine dökün. Üstüne çok az zeytinyağı gezdirin. Tencere veya tavanın kapağı kapalı olarak 20-25 dakika pişirin. Afiyet olsun.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ