Kot pantolon yapımında kullanılan kaba, dayanıklı bir kumaş ...

Denim. 
İngilizce: Denim.
Kaba, dayanıklı kumaşın Fransa' da De Nimes kentinde üretilmesi nedeniyle Denim adını almıştır. 
Blue Jeans' lere verilen isim.
Kot vb. yapımında kullanılan bir tür pamuklu kumaş.
Kot pantolon yapımında kullanılan kaba, dayanıklı bir kumaş.
Jean pantolon yapımında kullanılan kaba, dayanıklı bir kumaş.

Spor giyim için kot, jean pantolon dikiminde kullanılan kumaş türü. 
Fransa’nın Nimes ve İtalya’nın Cenova kentlerinde iş elbisesi olarak dokunmaya başlanmıştır. Esas itibariyle Cenova mavisi - Bleu de Genes diye Cenevolı denizcilerce adlandırılan mavi renkli pamuklu Blue jean adlı kumaş olmuştur. Blue Jean, indigo (indigofera tinctoria bitkisinin yapraklarından üretilen boyarmadde) ile boyanmış denim kumaşından üretilir.

Levi Strauss & Co. firması tarafından denim kumaşından işçi elbiseleri 1850 yılından beri üretilmeye başlanmış ve jean tüm dünyada meşhur oldu. 1940 yılında Lee ve Levi’s rekabete başladı. 1947 yılında da Wrangler pazara girdi. İşçiler arasında tulum ve salopet denimler çok yaygınlaşarak kullanılmış. Blucin uniseks bir giysi olarak kullanılmaya başlanmış.  

James Dean, Marlon Brando, Elvis Presley gibi dönemin ünlülerinin jean giyerek bu iş pantolonların geniş kitleler tarafından kullanılmaya başlandı. Jean, Marilyn Monroe gibi ünlü yıldızlar sayesinde, kadınlar tarafından kullanılmasına, moda olmuştur.

1950-1960 yıllarında talep çeşitliliği, üreticileri  farklı yıkama teknikleri ve renklere, vücudu saran lycra karışımlı denim kumaşından üretilen dar paçalı jeanler üretmeye başladılar. Yves Saint Laurent (YSL), Calvin Klein, Armani, Valentino gibi modacılar jean pantolonları ve kumaşları kullanmaya başladılar. Artık tanrım yürü ya kulum demiştir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ