Birinci Dünya savaşında görev yapmış ve İstanbul'un işgalini duyuran Mareşal rütbeli Fransız General ...

Franchet,
D'esperey Franchet 
(1856 - 1942)
Louis Felix Marie François Franchet d'Esperey.
Fransız mareşali.
Azgın Frankie.
1919 yılında İstanbul'da Galata rıhtımından Beyoğlu’na kadar Roma imparatorunu anımsatan ve zafer alayı eşliğinde atıyla yürüyerek işgali duyuran Fransız general.
Babası bir Fransız subay olarak Afrika'da görev yaparken Cezayir'in Mostaganem kentinde 25 Mayıs 1856 yılında doğmuştur. 1876 yılında  Saint-Cyr Fransız Askeri Akademisini bitirmiş. 

Endonezya, Çin ve Fas'ta görev yapmış. 1914 yılında Birinci Dünya Savaşında görev yapmıştır. 1916 yılında Doğu Orduları grubu , 1917 yılında Kuzey Orduları grubu komutanlıklarını yapmıştır. 1918 yılında ise Doğu müttefik Orduları Başkomutanı olarak İstanbul'a gelmiş. General rütbesiyle Balkan Cephesine atanmış. Burada yaptıklarından dolayı İngilizler tarafından  Azgın Frankie lakabıyla tanıtılmıştır.

 1921 yılında Mareşal olmuş.  1934 yılında Fransız Dili Akademisi başkanlığına seçilmiş. 1942 yılında Tarn'da öldü. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bir caddeye adı verilmiştir. İtilaf Devletleri Mondros Ateşkes Antlaşması gereğince 13 Kasım 1918 tarihinde  İstanbul’ u fiilen işgal etmişler. Frankie 25 Kasım 1918 günü Karaköy Limanına yanaşan bir Fransız zırhlısı ile gelmiştir. 

Fransız General Franchet d’Esperey işgal komutanı olarak İstanbul' a Galata rıhtımından Beyoğlu’na kadar zafer alayı eşliğinde beyaz bir at üzerinde iki zencinin çektiği dizginsiz bir ata binerek eski bir Roma İmparatorları gibi etrafını selamlayarak girmiştir.İşgal esnasında tüm işgal kuvvetleri gibi Türklere ve müslümanlara eziyet etmiştir. İşgale karşı direnen halkı acımasızca katletmişler.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ