Mantarlarda şapkayı taşıyan sap ...

Stipa,
Bildiğiniz gibi bizim mantar olarak topladıklarımız mantarın meyveleridir. Mantar esas olarak yer altında yada kütük veya benzerlerinin içinde yaşayan ince iplikçiklerden oluşur (miselyum). Miselyum çoğu kez bir yıldan uzun ömürlüdür. Ancak meyvelerinin çoğu birkaç gün/hafta ömürlü olurlar.

Mantar;
Çok hücreli ve tek hücreli olabilen ökaryotik canlılardır. Hayvanlar gibi aktif hareket edemezler ama bitkiler gibi Klorofil de taşımazlar. Yani heterotrofdurlar. Besinlerini dış ortamdan alırlar. Mantarlar nemli ortamlarda gelişirler, bu nedenle yağmurlardan sonra topraktaki sporlar çimlenerek mantarları oluştururlar. Tek hücreli mantarlar ise tomurcuklanarak çoğalabilirler. Mantar çok eski yıllardan beri insan hayatına girmiş bir bitkidir. Protein, vitamin ve mineral maddeler bakımından zengin olan bu sebze insan sağlığını koruyucu özelliklere sahiptir. Mantarların yetiştiği iki bölge vardır. Ilgaz Dağlarının yöremizdeki uzantıları olan Elekdağı, Kolaz ve Göktepe bölgeleri güneyde kalan dağlık kesimlerdir. İkinci bölge Küre Dağlarının devamı olan ve yöremizle sahil kesimi arasında kalan dağlık kesimler ve yaylalardır.

Halk arasında Kanlıca, Elicek ve Ebişek
 diye bilinen bu mantarın Latince adı Lactarius'dur. Türkiye’nin kimi yerlerinde Melki diye bilinir. Turuncu rengi ile dikkat çeken şapkalı mantarlardandır. Kırıldığı ya da kesildiği zaman kesit yüzünden turuncu renkli bir süt akar. Bu mantarı daha önce görmemiş olanlar rengini zehirli olduğunun işareti sayarak yemekten korkarlar.

Mantar Çeşitleri;
Ağaç Mantarı, Altın Yumurta (Amanita caesarea), Ayı Mantarı,
Bal Kadın Mantarı,
Çayır Mantarları,
Dilburan Mantarı, Dobelan, Domalan Mantarı ,
Elicek, Ebişek,
Geyik Sırası Mantarı, Geme,
Halı Saçağı Mantarı, Höbelen Mantarı (Kuzu Göbeği),
İmparator Mantarı,

Kanlıca Mantarı (Laetarius deiiciocus), Karakeme, Kavak Mantarı, Keçi Mantarı , Keme,
Koçak Mantarı, Kum Mantarı, Kuzu Kulağı Mantarı, Kumi,
Mıh Tepesi,
Şemsiye Mantarı (Macrolepiots pro cara),
Tombalak, Topalak, Türüf Mantarı,

Yermantarı (Trüffel), Yumurta Mantarı (Cantharellus cibrius).

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ