İber yarımadası' nın Hıristiyanlarca yeniden ele geçirilmesinden (11. ve 15. yüzyıllar) sonra İspanya' da kalan Müslümanlara verilen ad ...

Mudejarlar,
Müdeccen,
İspanyolca Reconquista-Yeniden fetih' den sonra kalan müslümanlara Mudejarlar denir. Arapça kalmasına izin verilmiş anlamında müdeccen kelimesinden türetilmiş. 
İber Yarımadası' nın Hristiyanlar tarafından yeniden ele geçirilmesinden sonra, İspanya' da kalan Müslümanlara verilen ad.

Müslümanlar İberya yarımadasında sekiz yüz yıl kaldılar. Endülüs adını alan İspanya, bir İslam toprağı oldu. Ülkenin eski sahibleri savaşta Kuzey’e, Asturias dağlarına sürülmüşlerdi. Sekiz asır sonra geri gelerek Reconquista adı altında İspanya’yı geri aldılar. İber Yarımadası' ndaki Hristiyanların, Müslümanların yarımadadaki varlıklarını ortadan kaldırma amaç ve çabalarına verilen addır. 1492 yılında  Endülüs devletinin yıkılmasıyla başarıya ulaşan Reconquista İspanyolca Yeniden fetih anlamına gelir. Bundan sonra İspanya'da kalan Yahudiler (Sefaradlar) hemen, Müslümanlar (Mudejarlar) ise 1610 yılına kadar aralıklarla ülkeden çıkarıldılar. 

Arap ve İspanyol sanat tarzının kaynaşmasıyla ortaya çıkan mimari forma da Mudejar tarzı denir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ