İslam' ın beş şartından biri ...

Namaz,
İslam’ın beş Şartı;
  1. Şehadet Etmek,
  2. Namaz Kılmak,
  3. Zekat Vermek,
  4. Oruç Tutmak,
  5. Hac'a gitmek, 
1- Kelime-i şehadet getirmek,
[Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü] demek. Manası şudur: Ben şehadet ederim ki, Allah’ tan başka ilah yoktur. Ve yine şehadet ederim ki, Muhammed aleyhisselam Onun kulu ve resulüdür.
 
2- Namaz kılmak
Ergenliğe girmiş akıllı her müslümana günde beş vakit namaz kılmak farzdır. Namaz dinin direğidir. Gece ve gündüz bir günlük süre içinde beş vakit namazı kılmaktır. Namaz kılmamak en büyük günahlardan biridir. Kılmayanın imanla ölmesi çok zordur.

3- Zekat vermek
Nisap miktarı yani borçlarını düştükten sonra alacaklarıyla beraber elinde 96 gram değerde, para veya ticaret malı olanın kırkta birini zekat vermesi farzdır. Meyve ve tarla mahsulünün de onda birini fakire vermek farzdır. Bu onda bir zekata da uşur denir. İslam'da, zekat, üzerine farz (maddi durumu iyi olan) olan herkesin, her sene fakir yahut muhtaçlardan onu almak durumunda olan insanlara veya zekat toplayıcısı memurlara verilmesi gereken sadakadır. Zekat fakirlere farz değildir yani fakirler zekat vermek zorunda değildir.

4- Oruç tutmak
Ramazan ayında, bir ay oruç tutmak farzdır. Hicri ayların dokuzuncusu olan Ramazan ayında bütün Müslümanların fecrin başlamasından ki bu sabah namazından güneş batıncaya akşam namazına kadar yemeyi, içmeyi ve şehevi arzuları terk ederek oruç tutmalarıdır. İslamın şartlarındandır. Tutmamak büyük günahtır.

5- Hac etmek
Mekkeye gidip gelinceye kadar, geride bıraktığı çoluk-çocuğunu geçindirmeye yetişecek maldan fazla kalan para ile oraya gidip gelebilecek kimsenin, ömründe bir kere, Kabeyi tavaf etmesi ve Arafat’ta durması farzdır.  Hacda dünyanın her yerinden gelen Müslümanlar yeryüzünün en hayırlı beldesinde toplanarak ve yönetici yönetilen, zengin fakir, beyaz siyah farkı olmaksızın tek bir elbiseye bürünerek tek olan Allah'a ibadet ederler. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ