Eskişehir yöresine özgü, çubuk biçiminde bir tür helva ...

Met,  
Met helvası,  
Eskişehir’e özel lezzettir.    
Met, Eskişehir’e özgü bir helva.
Biraz pişmaniyeyi andırsa da, ayrı bir tadı var. 
Karışımında; ayçiçeği yağı, un ve şeker bulunuyor. Bu meşhur helva pişmaniye tadını andırır. İsmini, met (çubuk) ve aşık kemiği ile birlikte oynanan bir sokak oyunundan almıştır. 

Met Helvası, met oyunu sonucunda yenilen tarafın uzun kış gecelerinde helva çekmesiyle oluşan bir geleneğin ürünüdür. Özel karışımlı bir hamurun şekerle birlikte lifli hale dönüştürülmesi ile oluşur. Eskişehir' in pişmaniye tadını andıran ünlü helvasıdır. Un, yağ, şeker, limon ve su kullanılarak yapılan, 2-3 cm çapında ve 6 cm uzunluğunda yuvarlak olarak hazırlanan, yatay kesilmiş bir şekerleme cinsidir. Helvanın kakaolusu ve vanilyalısı vardır. Yerken dikkatli olunması gerekir ağızda veya elde her an dağılabilir. Pişmaniye ile farkı şekli ve Pişmaniye dağılsa da yenir çünkü oluştuğu tel tel bölümler yumuşaktır, ancak met helvası serttir dökülürse 2 veya daha çok parçaya bölünür ve bazı parçaları yere yapışır.  

Nuga helvası, cevizli yaz helvası, tahin helvası, tahin ve çövenden bir kürek yardımı ile yapılan kürek helvası Eskişehir’in diğer geleneksel tatlarındandır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ